Petrecerile de Crăciun – ghid de supraviețuire

Spre bucuria unora, spre exasperarea altora, s-a dat startul acelei perioade din an când cuvintele cheie sunt Secret Santa, cadouri, și bineînțeles Petrecere de Crăciun.

Petrecerea de la birou, reuniunea cu membrii grupului de networking, un cocktail în scop caritabil, sunt fie ocazii de a socializa și de a te distra, fie obligații pe care trebuie să le bifezi. Totul depinde de cum privești și abordezi lucrurile.

Dacă faci parte dintre cei care atunci când primesc o invitație la o nouă petrecere “Winter Wonderland” sau “Disco” (corporatiștii știu despre ce vorbesc), se transformă într-un mic Grinch, poate a venit momentul să încerci o abordare diferită.

Gândește-te că participi la un eveniment la care poți chiar să te simți bine sau măcar să îți cunoști mai bine colegii, să interacționezi cu invitați din afara companiei, și de ce nu, să faci networking.

Ce trebuie să faci?

În primul rând trebuie să participi. Este foarte ușor să găsești scuze: nu te simți bine, ninge și orașul este blocat, preferi să stai cu familia decât cu aceeași colegi cu care deja petreci mai mult timp decât ți-ai dori, ți se pare stupid să te costumezi și lista poate continua. Însă, este important dacă vrei să fii perceput într-o manieră pozitivă de angajatorul și colegii tăi, să-ți faci apariția și să fii prezent cu adevărat la eveniment. Și da, asta înseamnă și să respecți dress code-ul, chiar dacă trebuie să porți un pulover cu reni, să zâmbești și să socializezi, nu să petreci întreaga seară cu telefonul în mână sau întrebându-te cât de repede ai putea să pleci.

În al doilea rând, ar fi bine să ai un plan dinainte stabilit ca la orice alt eveniment de networking din timpul anului. O astfel de petrecere poate fi una dintre puținele oportunități pentru a interacționa cu CEO-ul sau cu alți manageri din poziții superioare. De asemenea, îți poți stabili un obiectiv: să porți o conversație cu cel puțin trei persoane pe care nu le cunoști, înainte de a-ți petrece seara socializând cu proprii colegi. Poate fi o oportunitate de a stabili relații ce se pot dezvolta apoi în colaborări profesionale de succes. În acest scop, este bine să ai la tine cărți de vizită, însă nu le oferi decât dacă îți sunt cerute.

Nu vorbi despre muncă! Chiar dacă este o petrecere a companiei, oamenii sunt relaxați și ultimul lucru pe care și-l doresc este să discute tot despre proiecte sau deadline-uri. În schimb, poți profita  de ocazie pentru a-ți cunoaște colegii la un nivel mai personal. Tuturor le face plăcere să vorbească despre lucrurile care îi fac fericiți, despre familie, planuri de vacanță, tradiții de sărbători, hobby-uri.

Ce faci la o petrecere dacă ești o persoană timidă sau introvertită? Simplu: te postezi lângă masa cu mâncare. Și nu, nu este o glumă! Este locul lângă care toți invitații se vor opri cel puțin o dată în cursul serii, și în plus, mâncarea este oricând un pretext foarte bun pentru a începe o conversație. Întrebi dacă au încercat un anumit aperitiv sau desert și deschizi un dialog în mod natural, fără să fii nevoit să te duci spre cineva și să-l abordezi în mijlocul încăperii.

Înainte de pleca de la un eveniment nu uita să mulțumești gazdei sau persoanei care te-a invitat, iar a doua zi poți trimite un email pentru a sublinia cât de bine te-ai simțit. Și bineînțeles follow up-ul cu persoanele cu care tocmai ai făcut cunoștință este esențial dacă vrei să pui bazele unor relații de durată.

Cred că te-ai convins deja din anii precedenți că atunci când participi la un eveniment cu o atitudine negativă, cu siguranță nu te vei simți bine și nu te vei alege cu nimic bun, poate doar cu o etichetă nu tocmai flatantă din partea colegilor. În schimb, dacă gândești pozitiv și te înarmezi cu un zâmbet larg, este foarte probabil să te distrezi cu adevărat sau măcar să cunoști oameni interesanți care îți pot deschide calea spre noi oportunități în anul ce vine.

 

Lasă un răspuns

Sidebar: