Ai suficient timp?

timp

Un lider pe care îl respect spune că nu există echilibru între viața personală și cea profesională.

Este foarte la modă să căutăm acest echilibru în sisteme din afara noastră. O puzderie de workshopuri, seminarii, cărți, caiete, flori, fete, filme sau băieți ne promit acest echilibru.

Atunci, cum facem?

Hai să vedem cum arată ziua voastră într-o zi normală la birou (presupunând că viața voastră personală arată deja ca o carte poștală sau o reclamă la pastă de dinți). Ziua voastră la birou arată ca o zi plină de activități care vin spre voi sau o listă de lucruri de făcut care în loc să scadă, crește precum Croitorașul cel Viteaz?

Dacă ai afacerea ta, alergatul după clienți, cât timp îți ia? 20, 40, 60 sau 80% din timpul alocat unei zile la birou? Dar timpul alocat activităților operaționale? (Aici includem discuțiile cu angajați, furnizori, plăți, suport acordat sau activități operaționale directe).

Citeam recent în cartea lui Vern Harnish, Scaling Up faptul că, dacă vrei să ai o afacere scalabilă, timpul alocat activităților operaționale ar trebui redus la 20% din timpul tău. Acest lucru înseamnă că 80% din timp ar merita să fie alocat pentru a-ți dezvolta afacerea.

Dar cum să faci asta, când niciodată nu ai suficient timp? Hai să facem un exercițiu de imaginație. Să presupunem că în cea mai aglomerată zi din acest an, ți se propune să întâlnești un client cu care poți încheia un contract care îți poate oferi un return de aproximativ 20% din cifra ta de afaceri, pe tot anul trecut. Dar pentru a vă întâlni, clientul îți spune că nu vă puteți vedea decât mâine, în Ploiești, la ora 3 dimineața. Ce faci, te duci?

Indiferent dacă răspunsul tău este DA sau NU, alegerea ta nu este dată de timp, ci de priorități. Dacă este prioritar pentru tine acel client, te vei duce! Iar acest lucru este o alegere, nu-i așa?

Drept pentru care, putem trage câteva concluzii simple:

  • Este alegerea noastră să ne trezim la o anumită oră;
  • Este alegerea noastră să rezervăm timp pentru a ne stabili propritățile și să le tratăm așa cum le spune numele (cu prioritate);
  • Este alegerea noastră să stabilim ce și cui delegăm celor din jur, activitățile respective nefiind prioritare și putând fi realizate de cei din jurul nostru;
  • Este alegerea noastră să spunem NU.

Așa cum spunea liderul pe care l-am menționat la începutul articolului și pe care îl respect, nu există echilibru, mai ales atunci când ai o afacere, însă poți face alegerile corecte care depind de tine. Iar el întotdeauna alegea ca atunci când acorda din timpul său cuiva, să o facă cu prezență și implicare de 110%. Motiv pentru care are tot respectul meu!

Hai să cunoști niște oameni care știu să își prioritizeze dezvoltarea afacerilor împreună, aici.

Lasă un răspuns

Sidebar: