Creativitate sau productivitate? Se poate și una și alta ?

La prima vedere, creativitatea și productivitatea sunt adesea percepute ca două principii opuse ce concurează pentru timpul și munca pe care o depui.

Productivitatea reprezintă dezideratul tuturor oamenilor de afaceri, toate deciziile pe care aceștia le iau, achiziții, angajări, se învârt în jurul ei.

Creativitatea nu poate fi cuantificată sau măsurată, ea există sau nu. Ceea ce este grozav când te gândești la ideile geniale pe care le poate genera, dar mai puțin de dorit când te confrunți cu un termen limită și inspirația se lasă așteptată.

În ceea ce privește creativitatea rămân încă multe necunoscute, însă s-au identificat totuși anumiți factori prin care aceasta poate fi dezvoltată. În principiu există doi factori care nu pot fi controlați, trăsăturile persoanelor creative și produsul creativității și doi factori care pot influențați, procesul utilizat și mediul de lucru.

Iată câteva trucuri pentru a aduce mai multă creativitate în munca ta.

  • Detașează-te

Atunci când te distanțezi de o problemă gândești mai creativ. Cum reușești asta? Poți încerca să privești din perspectiva altcuiva, să reformulezi problema aplicând ideea centrală unui caz ipotetic, să treci la un alt proiect sau pur și simplu să iei o pauză pentru a revedea mai târziu lucrurile puțin mai obiectiv.

  •  Prioritizează

Cercetările au arătat că majoritatea oamenilor funcționează în cicluri de 90-120 de minute de productivitate maximă.

Trebuie să-ți identifici propriul ritm, intervalul orar în care te simți concentrat, motivat și plin de energie și să-l rezervi pentru proiectele cele mai importante.

  • Resurse puține = provocare

S-a descoperit că oamenii care au mai puține resurse la dispoziție devin mai creativi, inovativi în rezolvarea problemelor.

Trebuie să găsești un echilibru: impune-ți anumite constrângeri pentru a-ți optimiza rezultatele, dar care să nu fie atât de aspre încât să sufoce procesul creativ.

  • Nu te teme de eșec

Frica de eșec distruge creativitatea, te împiedică să gândești înafara șabloanelor cunoscute, să evoluezi, să descoperi modalități noi, mai eficiente de lucru.

  • Atacă “the big picture”

Productivitatea este de cele mai multe ori definită ca rezolvarea acelorași sarcini la infinit, într-un mod cât mai eficient. Dacă de multe ori poate fi o abordare eficientă, te poate determina să pierzi din vedere imaginea de ansamblu și să rămâi captiv unui mindset de tipul “așa am procedat mereu”.

Gândirea creativă pare mai puțin practică decât bifarea mecanică a sarcinilor de îndeplinit, însă te ajută să te concentrezi pe problemele cu un impact mai profund asupra afacerii tale.

Pentru a fi mai productiv nu este esențial să muncești mai mult, important este modul în care abordezi munca, iar dacă gândești creativ poți obține rezultate excelente.

Creativitatea conduce la productivitate cu condiția ca mediul de lucru să permită celor două să coexiste în mod armonios. Tu cum integrezi creativitatea în ceea ce faci?

Lasă un răspuns

Sidebar: