Cum să supraviețuiești primului an de antreprenoriat?

Se spune că primul an de antreprenoriat este întotdeauna cel mai greu. Reprezintă un moment de cotitură, în care o afacere fie ia avânt, fie eșuează.

Studiile arată că este totodată și perioada în care majoritatea antreprenorilor renunță, capitulând în fața greutăților cu care se confruntă.

Însă tu nu trebuie să te încadrezi în această statistică. Dacă respecți câteva reguli poți nu numai să supraviețuiești, dar și să faci față cu succes tuturor provocărilor.

  • Rămâi concentrat pe obiectiv

Pentru a persevera în ciuda tuturor obstacolelor, trebuie să ai un obiectiv foarte clar, adică ceva în care să crezi, care poate fi măsurat sau cuantificat și care poate fi atins în mod realist.

Trebuie să crezi cu tărie în ceea ce faci și să te dedici 100% proiectului tău.

  • Caută sprijin

Bazează-te pe un grup de sprijin alcătuit din familie, prieteni, colegi, care să te încurajeze, să-ți ridice moralul sau să-ți dea un brânci atunci când ai nevoie.

Este important ca echipa ta să fie formată din oameni competenți, dar la fel de important este să te înconjori de oameni pe care să-i placi, care să te încarce cu energie atunci când ai nevoie.

  • Fii organizat

Nu te lăsa absorbit de haosul de început de drum, implementează cât mai devreme un sistem de organizare. La început ți se va părea că nu ai timp și pentru așa ceva, dar pe termen lung vei economisi sute de ore.

  • Apelează la ajutor

Vine un moment în care, dacă vrei să-ți dezvolți proiectul, trebuie să angajezi oameni care să te ajute.

Dacă încerci să faci totul singur, cel mai probabil nu vei obține cele mai bune rezultate de fiecare dată. Trebuie să delegi sarcinile oamenilor potriviți, cu mai multă expertiză decât tine.

  • Ia decizii rapid

Nu pierde timp și energie amânând la infinit deciziile. Oricât de importante ar fi hotărăște-te rapid. Vei face și alegeri proaste, dar oricum sunt preferabile indeciziei.

  • Fii flexibil

Afacerea ta se va schimba dramatic în primul an. Deși îți vei menține obiectivul neschimbat, trebuie să fii deschis să-ți modifici din mers viziunea, planul de afaceri, strategia de marketing, piața țintă etc.

  • Învață să iubești riscul

Adevăratul risc nu ți-l asumi atunci când te decizi să-ți urmezi visul și să pornești propria afacere, ci atunci când iei decizii din ce în ce mai îndrăznețe în fiecare zi, riscând banii obținuți cu greu sau slujbele angajaților tăi.

Dar, un antreprenor nu-și permite să fie conservator. Pentru a avea succes într-o piață atât de competitivă trebuie să aduci ceva nou, adică să riști.

  • Acceptă să te simți incomfortabil

De cele mai multe ori nu te vei simți confortabil, stresul va fi inevitabil. Singurul lucru pe care îl poți face este să privești lucrurile dintr-o perspectivă optimistă și să iei disconfortul ca pe un semn că te afli pe calea cea bună, îți depășești zona de confort, faci lucrurile să se întâmple și te dezvolți personal.

  • Acordă-ți pauze, ai grijă de tine

Oricât de dedicat ai fi, pentru a evita un burnout, trebuie să-ți acorzi pauze regulate.

Nu poți fi productiv dacă nu adopți măcar câteva obiceiuri sănătoase: încearcă să mănânci corect, să dormi suficient și să faci mișcare.

Poate că îți pare o pierdere de timp să dormi 7 ore pe noapte, să mănânci mâncare sănătoasă și să pierzi o oră la sală, dar de fapt toate acestea te ajută să salvezi timp. Îți dau rezistență, putere, luciditate, astfel încât să fii sănătos și să poți munci eficient.

Nimeni nu a spus că antreprenoriatul este ușor și că vei reuși în tot ceea ce ți-ai propus. Însă succesul este realizabil. Depinde doar de tine.

Lasă un răspuns

Sidebar: