Dăruind vei dobândi. Despre cel mai sănătos principiu de business și de viață

Am auzit cu toții că e bine să ai contacte, mai ales când te lansezi într-o afacere, însă este important să înțelegem că relațiile, așa cum functionează ele astăzi, sunt într-o mare măsură bazate pe un sistem de tip win-win, principiul câștigului reciproc.

Ivan Misner spunea foarte frumos, cum că ar trebui să ne construim afacerea practicând agricultura, cultivând și nu vânând. Dacă ai o rețea foarte extinsă de cunoștințe cu care nu ai relații solide, ci mai degrabă superficiale, de suprafață, s-ar putea să nu îți fie de mare folos să ai acele contacte. Iar comparația lui merge și mai departe: capitalul social este asemenea capitalului financiar. Ca să strângi bani trebuie să investești și să îți dezvolți resursele. E simplu: trebuie ca mai întâi să ai bani în cont și apoi să mergi să scoți de pe card, nu?

Și relațiile cu alți oameni sunt asemănătoare, mai ales atunci când vorbim despre cele capabile să genereze referințe de business. Mai întâi îi ajuți pe ceilalți și apoi le ceri ajutorul pentru propria ta afacere. Mai întâi investești și apoi culegi roadele.

Așadar, înainte de a cere cuiva o recomandare, asigură-te că poți răspunde cu un sincer DA la majoritatea întrebărilor de mai jos. Sunt întrebări despre cel din fața ta și despre afacerea acestuia. Doar în felul acesta poți fi sigur că ai construit o relație solidă cu un partener.

  1. Vă cunoașteți de cel puțin câteva luni, ideal, de minim șase? Ca să faci networking de calitate e nevoie de timp.
  2. Înțelegi cel puțin 3 produse principale sau servicii pe care le oferă și consideri că le poți vorbi despre ele și altora? Poți să explici clar ce face business-ul respectiv, iar celălalt poate explica ce faci tu, în business-ul tău?
  3. Ați fost deja în situația de a cere ajutor unul de la celălalt pentru a vă crește reciproc business-ul?
  4. Îi cunoști obiectivele pentru anul acesta și ai idee despre ce își dorește de la afacerea lui, dar și chiar de la viață?
  5. Poți pune mâna pe telefon ca să îl suni pe respectivul chiar și la 9 seara, dacă ai într-adevăr nevoie de ajutorul lui? Faptul că cineva îți acordă din timpul său personal este un semn că relația voastră este una puternică.
  6. Nu te simți deloc ciudat să îi ceri ajutorul sau chiar un sfat personal?
  7. Te bucuri de prezența lui și vă face plăcere să petreceți timp împreună, la o cafea sau la un pahar de vin?
  8. Vă întâlniți regulat într-un cadru formal sau informal?
  9. Este printre primele persoane la care te-ai gândi, dacă ți-ar cere cineva o recomandare din domeniul lui de activitate?
  10. Discutați deschis și onest despre cum vă puteți ajuta unul pe celălalt?
  11. Te bucuri sincer când vezi că a înregistrat un succes?

Și cel mai important, nu uita să te conectezi cu oameni care cred cu adevărat în conceptul „Dăruind vei dobândi”. Prin urmare, înainte să ceri o recomandare, asigură-te că mai întâi ai investit într-o relație consistentă.

Lasă un răspuns

Sidebar: