Networking. Net… ce?

Tu cum stai cu timpul? – mă întreabă unele persoane cu care mă întâlnesc în cursul săptămânii.
Păi… fiind o combinație de mamă singură, antreprenor, amică, bucătăreasă, menajeră, partener de joacă (cel puțin), nu prea pot spune că stau. De obicei, dacă nu dorm, sigur sunt în mișcare cu timpul.

Însă știu că nu ești aici ca să citești despre provocările mele de zi cu zi, așa că, lăsând gluma la o parte, te întreb și eu:
Tu cum stai (sau te miști) cu timpul? Cum folosești timpul în afacerea ta? În ce îți investești timpul pentru ca afacerea ta să crească?

Networking

Mulți antreprenori în ziua de azi consideră că o rețea de networking este o alegere potrivită pentru a-și dezvolta afacerea.

Este adevărat. Apartenența la un grup de socializare te ajută să cunoști oameni și să găsești clienți noi. Întâlnirile acestea setează un cadru bun pentru a primi recomandări și a încheia chiar contracte sau pentru a îți dezvolta abilități de vorbit în public.

Însă niciunul din aceste beneficii nu vine de la sine.. Nu e ca și cum ai pășit în grupul de networking și gata! Ai parteneri noi, angajați în plus (și dedicați pe deasupra), oameni de vânzări, contracte noi și toate abilitățile necesare pentru a fi un speaker, lider și antreprenor de excepție. Ce bine ar fi! Nu? Vreau și eu un grup de networking! Hai fie, două 😉

Așadar, ce e de făcut?

  1. În primul rând, pentru că sunt convinsă că și timpul tău este foarte important, alege-ți grupul potrivit, care te reprezintă și ți se potrivește. În felul acesta cresc șansele de a te dedica.
  2. Apoi, asumă-ți alegerea. Știi ce face diferența între cei pentru care networkingul funcționează și cei pentru care nu? Asumarea unui cuvânt: a munci (work). Este vorba despre net-work, nu net-sit sau net-eat; despre a munci în și pentru rețeaua din care faci parte, nu despre a merge acolo ca să stai sau să mănânci. Nu ca activități principale, adică. Nu te va pedepsi nimeni să stai în picioare nemâncat, însă dacă vrei să ai rezultate, în primul rând lucrează.
  3. Implică-te. Felul în care participi la grup îți aduce succes, nu la câte grupuri aderi.
  4. Investește timp. A fi un networker bun înseamnă a crește relații, a fi un agricultor, nu un vânător în busniess.
  5. Fă-ți strategia de business integrând rețeaua și beneficiile ei. Vorba lui Lewis Caroll: „Dacă nu știi încotro mergi, orice drum te va duce acolo.”
  6. Definește-ți rezultate măsurabile la care să ajungi cu ajutorul rețelei.
  7. Construiește relațiile cu răbdare. Nu există soluție spontană; dezvoltarea afacerii necesită efort.
  8. Ajută-i pe ceilalți fără a pune pe ei presiunea așteptării de a-ți întoarce gestul. Cum spune Simon Sinek: „Nu da pentru a primi. Dă pentru a-i inspira pe ceilalți să dea.”

Puterea socializării

Deci tot ce mai e de făcut este să lucrezi pentru asta 🙂 Și, ca să te ajute la următarea întâlnire, te las cu cele 10 porunci în ale networkingului (definite de Dr. Ivan Misner – fondator BNI):

Ia mereu cu tine accesoriile specifice (port card, cărți de vizită etc).

Stabilește-ți un număr de persoane cu care să interacționezi.

Comportă-te ca o gazdă, nu ca un musafir.

Ascultă și pune întrebări.â

Nu încerca să vinzi celor prezenți.

Oferă recomandări oricând ai posibilitatea.

Fă schimb de cărți de vizită.

Gestionează-ți eficient timpul.

Notează lucrurile importante din conversațiile avute.

Fă follow up!

NetWORKing eficient îți doresc!

Lasă un răspuns

Sidebar: