Când ești un antreprenor la început de drum, fără prea multă experiență în conducerea unei afaceri, fie ajungi să simți că lupți de unul singur, fie te saturi să înveți numai din propriile greșeli. Există însă o soluție ca să îți faci viața mai ușoară – învață din experiența altcuiva, găsește-ți un mentor.
Poate ți se pare prea mare bătaia de cap să identifici și să abordezi această persoană, însă înainte de a renunța din start la idee, gândește-te la beneficii: vei primi sfaturi, îndrumare și ajutor în rezolvarea problemelor dificile cu care te vei confrunta, vei învăța cum să-ți dezvolți aptitudinile de lider, vei avea acces la experiența acumulată de o persoană care a depășit deja toate provocările pentru a construi o afacere de succes. Un mentor îți va oferi o perspectivă mai largă asupra lucrurilor, te va ajuta să sesizezi detalii pe care altfel le-ai omite, vei avea acces la rețeaua lui de contacte, adică potențiali parteneri, angajați sau clienți pentru tine.
Nu spune nimeni că este ușor să găsești persoana potrivită pentru tine, cu suficientă experiență și totodată dispusă să te ajute. Foarte puțini oameni de afaceri de succes sunt gata să investească timp și efort pentru a-i ajuta pe noii veniți în lumea antreprenorilor și în plus, de cele mai multe ori nici nu fac reclamă din asta. Deci este misiunea ta să afli cine are timpul, răbdarea și interesul să ajute o afacere nouă să găsească calea spre succes.
- Cum găsești persoană potrivită să-ți fie mentor?
În primul rând începe prin a defini clar valorile care te caracterizează, valori la care aspiri sau care fac deja parte din viața ta, dar și obiectivele tale personale și profesionale.
Apoi stabilește ce așteptări ai, ce rol vrei să joace un mentor în carieră ta. Îți dorești pe cineva de la care să înveți mai multe într-un anumit domeniu sau care să-ți arate pașii în leadership sau care să te ghideze în lumea networkingului?
Dacă stabilești ce valori, obiective și așteptări ai, poți identifica acele persoane pe care le admiri, care îți împărtășesc valorile și care ar putea să te ajute să-ți atingi obiectivele.
Unde cauți un mentor? Evenimentele profesionale de networking, platforme online dedicate, social media, evenimente de voluntariat, conferințe ale industriei tale, orice locație publică-sală de sport, restaurante, transport în comun, niciodată nu știi cu cine poți intra în vorbă. Poate fi exact acea persoană care a parcurs deja drumul pe care tu abia îl începi.
Odată ce ai identificat mentorul potrivit pentru tine trebuie să fii cât mai specific în modul în care îl abordezi. De exemplu: “Cred că ești un lider extraordinar pentru echipa ta. Eu conduc o echipă pentru prima dată, ai putea să lucrezi cu mine pe parcursul acestui an pentru a mă îndruma?”.
- Cum construiești și dezvolți o relație de mentorat?
Odată ce ai găsit pe cineva care acceptă să-ți fie mentor, asigură-te că împărtășiți același angajament față de așteptările tale. Stabiliți de la început timpul de care dispune pentru a te ajuta și un program regulat de întâlniri cu anumite subiecte pe care vrei să le abordați.
Tu ești cel care trebuie să preia conducerea în această relație: să planifici întâlnirile, să stabilești agenda și obiectivele specifice.
Este de preferat, la început să vă întâlniți mai frecvent pentru a vă construi relația, de exemplu la două săptămâni. Apoi este suficient o dată pe lună.
În ceea ce privește timpul efectiv pe care îl investește un mentor în acest tip de relație, între 1-3 ore pe lună reprezintă o așteptare realistă.
Este important să menții o relație dinamică, variază locul și modalitatea de comunicare. De exemplu puteți să vă întâlniți la micul dejun, la o cafea sau să participați la un eveniment de networking împreună.
Păstrează contactul informal între întâlnirile programate, printr-un scurt email, convorbire telefonică sau schimbul unor informații interesante. Poți apela și la social media precum LinkedIn, Twitter sau Messenger.
- Relație formală sau informală?
O relație formală se bazează pe o structură prestabilită. Include întâlniri regulate, de obicei lunar, față în față sau pe Skype, cu un anumit obiectiv sau subiect de discuție pentru fiecare din aceste sesiuni. Poți chiar trimite un set de întrebări în avans și este important să subliniezi orice nouă schimbare care intervine în țelurile pe care le urmărești.
În general o relație de mentorat formală decurge în timp către ceva mai relaxat, dacă și mentorul tău este dispus la această tranziție.
Dacă mentorul tău este accesibil doar la un nivel informal încă de la început, fără a-și putea lua un angajament constant în ceea ce privește programul, conformează-te. Până la urmă important este că ai găsit persoana potrivită, de la care chiar simți că ai ce învăța.
- Cum stabilești dacă relația funcționează și când este momentul să mergi mai departe?
Pentru a evalua eficiența în timp este necesar un feedback constructiv la intervale regulate de timp.
O relație funcționează atât timp cât continui să primești sau să adaugi valoare relației. Până la urmă, o relație de mentorat este un schimb de idei și experiențe în ambele sensuri. Cu timpul, mentorul poate la rândul lui învăța de la tine. În acel moment știi că relația a devenit o prietenie pe termen lung. În mod ideal o relație de mentorat evoluează în acest fel.
Rețelele de business networking sunt mediul ideal în care să cunoști cât mai mulți oameni de la care să ai ce învăța și dintre care să îți poți alege chiar și un mentor. Vizitează unul din grupurile BNI ca să te convingi. Ai lista de întâlniri chiar aici.