A fi sau a nu fi…plăcut? Asta e întrebarea

Te-ai întrebat vreodată ce îi face pe unii oameni să fie imediat simpatizați, iar alții să nu reușească să facă o impresie bună oricât de mult s-ar strădui?

Contrar a ceea ce ai putea crede diferența nu este făcută de calitățile înnăscute, trăsături pe care le ai sau nu le ai (aspectul fizic, cât ești de sociabil, talent, inteligență etc). În realitate, a te face plăcut de ceilalți stă în puterea ta, ține de inteligența emoțională și se traduce în primul rând prin calități precum sinceritate sau empatie.

Conform experților în domeniu, dar și studiilor efectuate de-a lungul timpului, sunt câteva comportamente sau trăsături care, fără ca măcar să-ți dai seama, îți atrag antipatia celorlalți.

  1. Ești prea închis

Dacă vrei să fii plăcut trebuie să fii deschis, adică abordabil și interesant. Nimeni nu vrea să poarte o conversație cu cineva care are deja o opinie formată asupra oricărui subiect și nu este dispus să asculte o altă părere. Trebuie să vezi lumea și din perspectiva celorlalți, să renunți la ideile preconcepute.

  1. Prea serios

Oamenii gravitează în jurul celor care sunt pasionați de ceea ce fac. Însă, uneori sunt percepuți ca prea serioși sau neinteresanți pentru că au tendința să fie complet absorbiți de munca lor. De aceea este important să găsești o balanță între devotamentul pentru munca ta și disponibilitatea de a te distra.

  1. Falsa modestie

Apare atunci când oamenii își doresc să stârnească compasiune, dar în același timp și să-i impresioneze pe ceilalți. Practic, sub masca lipsei de apreciere față de ei înșiși, de fapt se laudă singuri.  Lauda este însă însoțită de o încercare de înșelăciune, care se simte imediat, ceea ce o face și mai dezagreabilă. De exemplu, colega care se plânge că trebuie să slăbească, când de fapt vrea ca tu să observi cât de bine arată.

  1. Vrei să pari important

Este grozav să cunoști oameni importanți și interesanți, dar dacă profiți de fiecare conversație pentru a le menționa numele vei da impresia că ești nesigur, disperat după atenție, că vrei să pari important. Oamenii sunt mai interesați de atitudinea ta prietenoasă decât de numele pe care le cunoști.

  1. Nu ești un bun ascultător

Cea mai mare greșeală pe care o poți face într-o conversație este să fii atât de concentrat pe ceea ce urmează tu să spui încât să nu asculți cu atenție și să înțelegi ceea ce spune interlocutorul tău. Oamenilor le face plăcere să știe că sunt ascultați, iar o simplă întrebare de clarificare le arată nu numai că asculți, dar și că îți pasă de ceea ce spun. Vei fi surprins de cât de multă apreciere vei primi doar punând câteva întrebări.

  1. Vorbești prea mult despre tine sau te lamentezi

Studiile arată că subiectul preferat de conversație al majorității oamenilor este propria persoană. În medie petrecem în jur de 40% dintr-o conversație vorbind despre noi înșine.

Oamenii cei mai puțin plăcuți sunt cei care monopolizează conversația, care vorbesc mult și în special despre problemele lor.

Nimeni nu vrea să stea în preajma cuiva pesimist, care se plânge tot timpul de ceva. Dacă ai tot timpul o atitudine negativă îi vei seca de energie și pe cei din jurul tău și în curând te vor evita.

Dacă ești conștient de aceste puncte ce pot deveni nevralgice, le poți oricând corecta prin exercițiu constant.

Lasă un răspuns

Sidebar: