Cui i-e frică de….. vorbitul în public?

Inima îți bate din ce în ce mai repede, stomacul ți se strânge ca un ghem, palmele îți transpiră, iar vocea îți tremură.  Nu este descrierea unui coșmar, ci senzațiile prin care mulți dintre noi trecem când urmează să vorbim în fața unei încăperi pline de persoane mai mult sau mai puțin cunoscute.

Poate nu știai, dar teama de a vorbi în public, care poartă denumirea de glosofobie, afectează aproximativ 75% dintre oameni, de cele mai multe ori într-o manieră ușoară, însă uneori poate deveni chiar debilitantă.

Capacitatea de a-ți comunica ideile într-un mod clar în fața celorlalți este un element esențial pentru a evolua în viața profesională, fie că vrei să avansezi în carieră, să-ți dezvolți afacerea sau să inițiezi colaborări de succes.

Visezi să pășești cu încredere pe o scenă pentru a ține un discurs memorabil, să spargi gheața cu gluma perfectă și apoi să captivezi audiența cu modul tău de a susține o prezentare și de a jongla cu răspunsurile la cele mai dificile întrebări pentru a încheia în ropote de aplauze?

Dacă nu te-ai născut cu această capacitate de a magnetiza audiența, din păcate nu există o soluție magică care să te transforme peste noapte. Însă, vestea bună este, că pentru a fi un bun vorbitor, nu trebuie să-ți învingi frica, ci doar să o stăpânești. Iar pentru asta există câteva sfaturi pe care oricine le poate urma.

  • Organizează-ti toate ideile și materialele pe care le vei prezenta. Când te concentrezi pe fiecare idee pe care vrei să o transmiți, una câte una, vei fi mult mai relaxat și calm.
  • Exersează și iar exersează. Cu alte cuvinte trebuie să fii bine pregătit: să știi bine materialul pe care trebuie să-l prezinți, să te asiguri că partea tehnică funcționează (proiector, laptop, sunet etc). Poți repeta în fața unor prieteni pentru a primi un feedback sincer sau în fața unei oglinzi pentru a învăța să-ți controlezi gesturile, expresiile, limbajul nonverbal în general. Util este și să te înregistrezi și apoi să asculți și să notezi ce poți îmbunătăți.
  • Înainte de o prezentare poți asculta melodia preferată pentru a te calma sau poți face o plimbare sau câteva exerciții ușoare (ex câteva genoflexiuni) pentru a stimula circulația sanguină și oxigenarea creierului.
  • Concentrează-te pe respirație pentru a te relaxa sau încearcă să meditezi câteva minute zilnic pentru a învăța cum să-ți stăpânești gândurile negative.
  • Focusează-te pe informațiile pe care vrei să le comunici, nu pe reacțiile audienței. Întotdeauna vor exista persoane care își verifică telefonul sau par plictisite, independent de ceea ce faci tu.
  • Încearcă să-ți transformi emoțiile în energie constructivă, folosește impulsul de adrenalină pentru a insufla pasiune discursului tău.
  • Învăța din fiecare experiență. Analizează ce a mers bine și ce poți îmbunătăți în viitor.
  • Fii autentic. Audiența își dă seama când vorbești despre un subiect pe care nu-l stăpânești sau în care nu crezi cu adevărat.
  • Este ok să fii vulnerabil. Nimeni nu se așteaptă să fii un robot. Poți greși, poți uita o idee, poți face o pauză. Important este să nu intri în panică, ci să te aduni și să continui.
  • Nu vorbi prea repede. Dacă vorbești repede vei respira mai rar ceea ce va conduce la accentuarea anxietății. Folosește propoziții scurte, fă pauze după ideile principale și controlează-ți tonul vocii.
  • Și nu în ultimul rând, te poți înscrie la un curs de public speaking.

Lasă un răspuns

Sidebar: