Vă mai amintiți primii fluturi în stomac din școala primară, acele momente când ne plăcea de colegul sau colega de bancă, dar ne era frică să facem vreun gest mai curajos, cum ar fi să îi strecurăm în caietul de matematică bilețelul de amor ticluit în taină? Aveam emoții și ne întrebam continuu „Dacă nu îi place de mine?” sau „Dacă o să mă respingă?”.
Toți oamenii caută de-a lungul vieții să fie plăcuți și acceptați, iar de aici vine și conformarea noastră la toate regulile impuse de societate, care de fapt, ne ușurează misiunea de a ne integra alături de alții, asemenea nouă.
Teama reprezintă un element care în anumite momente poate domina viața multor persoane. Ne poate dicta ce riscuri să ne asumăm, când să ne retragem sau chiar ne poate împiedica să ne atingem potențialul. De câte ori nu vi s-a întâmplat ca la un eveniment sau la o conferință unde ați mers să vă fie adresată o întrebare care vă interesa, dar nu ați îndrăznit să răspundeți de teama de nu greși sau de a nu vă face de râs sau să nu pară neinteresant ceea ce spuneți? Teama e un lucru cu care trăim toată viața și care în doze mici ne poate face bine, pentru că ne protejează de pericole și ne scoate din amorțeala instinctului de supraviețuire.
Însă, ce te faci atunci când frica te paralizează și începe să te afecteze mai mult decât să te salveze?
Frica de respingere este o emoție pe care mulți o simțim în viața personală, dar poate foarte ușor să se manifeste și în viața profesională. Cu toții ajungem într-un punct de cotitură, la un moment dat, în care putem alege să facem ceva sau putem alege să nu facem nimic. Și cine știe ce oportunități poți rata dacă alegi să nu faci nimic. Cel mai simplu este să te întrebi, atunci când simți că teama se cuibărește în tine: „Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla?” sau „Ce se poate întâmpla dacă mă duc la omul acesta, mă prezint, îi povestesc deschis despre mine și despre ce fac eu și îl întreb dacă mă poate ajuta?”
Nu lăsa frica de respingere să te împiedice să faci ceea ce îți place sau ceea ce simți că este nevoie ca să evoluezi. Dacă vrei neapărat să cunoști pe cineva sau să te remarci într-un context care ți-ar putea fi util ulterior, fă-o fără ezitare. Și gândește-te că, atunci când rugăm pe cineva să ne ajute, unii o vor face, alții ne vor refuza, însă în nici un caz, într-o astfel de situație nu va fi „sfârșitul lumii”.
Dacă continuăm să încercăm, uneori chiar ne iese. Însă dacă renunțăm mereu, nu vom câștiga niciodată.
Poți să nu fii cel mai de succes om din încăpere sau cel mai deștept, dar dacă ești cel mai perseverent, ai toate șansele să câștigi pe termen lung. Știți vorba aceea „îl dai afară pe geam și intră pe fereastră?” That`s the spirit.