Bad habits die hard sau nimeni nu este perfect

Chiar dacă este greu să acceptăm, cu toții avem micile noastre obieciuri ce pot deveni enervante pentru cei din jur. Iar de cele mai multe ori nici măcar nu suntem conștienți de ele. Chiar dacă aceste obiceiuri nu ne definesc în totalitate, în timp ele ne pot afecta imaginea la job sau în echipa din care facem parte, ne pot îndepărta de cei din jur sau ne pot limita posibilitățile de avansare și de dezvoltare.
De aceea, dacă îți dorești ca oamenii să te țină minte pentru trăsăturile tale pozitive, începe prin a fi cât mai conștient de modul în care te porți.
Identifici vreunul din obiceiurile sau atitudinile de mai jos în comportamentul tău profesional?

● Întrerupi oamenii sau nu îi asculți cu atenție în timp ce vorbesc.
● Omiți să spui “mulțumesc”, “te rog”, “îmi pare rău”.
● Îți ceri scuze mult prea des, chiar și atunci când nu greșești. Cu siguranță în acest mod nu inspiri încredere celorlalți.
● Ai o atitudine negativă. Dacă ai tendința să fii tot timpul nemulțumit și să te plângi celor din jur în legătură cu munca ta, încearcă mai bine să vorbești direct cu persoana de care ar depinde o schimbare în aspectele care te deranjează.
● Amâni rezolvarea proiectelor până în ultimul moment astfel încât tot timpul ești în criză de timp. Când munca ta implică colaborarea cu alții, cel mai probabil îi vei enerva și vei fi primul învinuit dacă ceva nu iese bine sau la timp.
● Ești tot timpul în întârziere. Dacă ajungi frecvent târziu sau îți prelungești mai mereu pauzele lași impresia că nu îți pasă și că ești lipsit de respect față de colegii tăi care fac efortul de a fi punctuali.
● Uiți de întâlnirile și angajamentele asumate.
● Îți asumi meritele pentru ideile sau realizările colegilor.
● Vorbești tare la telefon în interes personal în prezența colegilor, cu riscul de a-i deranja.
● Ești dependent de social media, îți petreci prea mult timp pe rețele de socializare sau pe alte site-uri care nu au legătură cu jobul tău.
● Nu îți controlezi limbajul corporal. Fie că îți dai ochii peste cap în mijlocul unei conversații cu șeful tău sau eviți contactul vizual, trebuie să știi că acțiunile tale vorbesc mai tare decât cuvintele, iar obiceiurile proaste la nivel nonverbal pot fi percepute ca lipsite de profesionalism sau chiar jignitoare.
● Ești tot timpul distrat. Fiecare loc de muncă se caracterizează printr-o anumită cultură sau un stil, fie că este vorba de dress code, tipul de socializare între colegi sau ierarhia neoficială. Dacă nu ești atent la aceste detalii și nu te încadrezi poți determina tensiuni și te poți detașa ca cineva al cărui loc nu este în acea echipă.
● Preferi să lucrezi singur. Lucrul în echipă implică multe comportamente pozitive, să recunoști meritele altui coleg, să ajuți un coleg când are nevoie, să rezolvi și sarcini care nu fac neapărat parte din fișa postului.
● Îți pierzi cumpătul. Înseamnă că nu lucrezi bine sub presiune și că nu faci față responsabilităților.
● Nu ești eficient. Dacă nu ești organizat, îți place să pierzi timpul sau să porți conversații personale cu colegii în timpul programului, cu siguranță nu vei fi “angajatul lunii”.

Cum poți să renunți la aceste obiceiuri proaste?
Încearcă să sesizezi de fiecare dată când repeți un astfel de obicei. Poți chiar să rogi un prieten sau un coleg mai apropiat să-ți atragă atenția când greșești.
Trebuie să ai răbdare. Este greu să renunți la un obicei vechi și este posibil să mai greșești din când în când la început, dar important este să devii conștient de fiecare dată când o faci și să înlocuiești obiceiul de care vrei să scapi cu unul nou, pozitiv.

Lasă un răspuns

Sidebar: