De câte ori nu ai simțit că explodezi pur și simplu în timpul unei conversații tensionate cu un coleg de echipă sau cu un partener de afaceri? Orice cuvânt al acestuia este o amenințare directă la adresa felului tău de a vedea lucrurile, puterii sau poziției pe care o deții. Uneori nici nu mai auzi ce spune dar crezi că totul este împotriva ta.
În plus, și corpul tău va reacționa ca la orice altă amenințare pregătindu-se pentru luptă, pulsul ți se accelerează, respirația ți se precipită, mușchii ți se încordează, fața ți se înroșește și nu te afli chiar în starea adecvată pentru a rezolva un conflict.
Atunci când corpul tău intră în modul “luptă sau fugi” sau ceea ce Dan Goleman numește “amygdala hyjack” pierzi controlul asupra cortexului prefrontal, partea din creier responsabilă de gândirea rațională. Și tocmai capacitatea de a lua decizii raționale este esențială într-o situație tensionată.
Nu numai că îți pierzi capacitatea de gândi clar, dar sunt șanse mari ca cel din fața ta să observe semnele iritării și în mod instinctiv să-ți preia starea, iar înainte să-ți dai seama conflictul se va instala plenar.
Din fericire poți învăța să-ți controlezi emoțiile astfel încât să porți un dialog calm și constructiv chiar și atunci când apar ideile în contradictoriu. Iată cum:
● Concentrează-te pe respirație
Reprezintă metoda cea mai simplă și accesibilă la are poți apela când simți că situația devine tensionată. Îți poate distrage atenția de la senzațiile de panică sau iritare pe care le poți resimți și te ajută să rămâi concentrat, ancorat în realitate.
● Ancorează-te în real
Dacă rămâi nemișcat în timpul unui moment tensionat emoțiile se vor acumula și intensifica. Îți poate fi de ajutor să faci câțiva pași deoarece mișcarea îți activează partea din creier care se ocupă de gândire.
Poți folosi de asemenea alte mici trucuri cum ar fi să-ți așezi piciorul ferm pe podea și să te concentrezi pe cum se simte podeaua sub talpa pantofului.
Este vorba despre un proces pe care experții în mindfulness îl numesc “ancorare”, la care poți apela și în alte situații stresante.
● Spune o mantră
Stabilește o frază pe care să o repeți apoi în gând în situațiile tensionate pentru a-ți aminti să rămâi calm (ex. “nu este vorba despre mine aici”, “este doar o afacere”).
● Fii conștient de propriile emoții și învață să le identifici
Atunci când te lași copleșit de emoții și gânduri, acestea îți acaparează în întregime mintea.
Pentru a te putea distanța de ele trebuie să înveți să le separi și apoi să le identifici și cataloghezi. Acest proces te ajută să le vezi obiectiv, ca pe o serie de informații care îți pot fi sau nu de folos.
Nu este sănătos nici să le ignori nici să le lași să se acumuleze până explodează. Trebuie să încerci să le analizezi cât de obiectiv poți și apoi să treci mai departe.
● Ia o pauză
Cu cât îți acorzi mai mult timp pentru a-ți procesa propriile emoții cu atât acestea vor scădea în intensitate.
Așa că atunci când lucrurile devin tensionate, cere o scurtă pauză pentru o cafea sau pentru a face câțiva pași.
Trebuie să ții cont de faptul că nu ești numai tu tensionat, adversarul tău poate fi la rândul lui frustrat sau chiar furios. În această situație cel mai bine este să-l lași să-și ventileze emoțiile, orice sfat ar fi inutil. Imaginează-ți cum cuvintele lui trec pur și simplu peste umărul tău, fără să te atingă în vreun fel.
Este greu să nu răspunzi când ești atacat, dar, dacă nu hrănești emoțiile negative ale celuilalt, cel mai probabil acesta se va calma treptat.
Este de asemenea important să arăți că asculți și că încerci cu adevărat să înțelegi și punctul lui de vedere chiar dacă în final nu vei fi de acord.
Conflictele cu cei din jur pot fi dificil de gestionat. Dar nu vei putea niciodată să găsești o rezolvare și să păstrezi o relație pozitivă dacă nu încerci să îți controlezi emoțiile și reacțiile instinctive de atac și apărare.