Cum treci de la jobul de corporație la antreprenoriat?

Este subiectul ultimilor ani și este dezbătut și discutat peste tot, cu opinii din ambele părți: oameni de corporație care visează să se elibereze din strânsoarea sistemului și antreprenori care dau lecții despre cum se poate produce această schimbare, radicală pentru mulți dintre noi.

Eu am trăit-o din plin în ultimele luni și îți pot confirma că tranziția de la un job într-o corporație la antreprenoriat poate fi cea mai dificilă, dar totodată și cea mai bună alegere pe care o poți face. Nimeni nu spune că nu vei întâmpina obstacole, dar vei putea să le depășești pe toate cu atitudinea potrivită și cu o strategie bine pusă la punct.

Nu lăsa teama de a nu mai avea o plasă de siguranță să te oprească din a-ți urma visul pentru că mai devreme sau mai târziu sigur vei regreta că nu ai avut curajul să încerci.

  • Pregătește-te pentru incertitudine

Un nou început stă întotdeauna sub semnul incertitudinii care în mod inevitabil conduce la apariția fricii. Ce poți face?

Planifică totul cu câteva luni înainte de a-ți părăsi jobul, pune la punct un plan de afaceri solid care să conducă la rezultate tangibile.

Vizualizează cele mai rele scenarii care pot avea loc. În acest mod îți poți da seama că un eventual eșec nu înseamnă sfârșitul lumii. Totodată, dacă ești pregătit pentru cel mai rău rezultat, poți lua măsurile necesare pentru a-l preîntâmpina.

În mod paradoxal, uneori frica de succes, nu de eșec, te poate determina să te autosabotezi.

  • Folosește toate resursele la care ai acces

Cu adevărat util este să vorbești cu cei care au făcut deja cu succes această tranziție spre antreprenoriat. Întreabă-i dacă acum ar face ceva diferit, ce ar fi vrut să știe dinainte și cel mai important dacă ar mai face acest pas încă o dată?

Citește cărți și bloguri, participă la cursuri online care te pot ghida în această perioadă plină de provocări. Găsește-ți un mentor care să te ajute să-ți pui în practică viziunea, să-ți transformi obiectivele într-o strategie de afaceri. Profită de aptitudinile pe care ți le-ai perfecționat în lumea corporațiilor: management de proiect, calități organizatorice, managementul resurselor umane.

Un sistem de sprijin este de asemenea important în lungul drum spre succes. Dacă știi că familia și prietenii te susțin poate face toată diferența din lume.

  • Reorganizează-ți finanțele

Stabilește câteva cifre: care este investiția inițială, poți obține un împrumut sau te bazezi pe propriile economii, după cât timp anticipezi că vei obține profit? Apoi poți hotărî în mod realist dacă situația financiară îți permite să renunți la job sau mai trebuie să amâni câteva luni.

Pregătește-te să faci o serie de sacrificii. O afacere proprie, cel puțin la început, presupune mai multă muncă, mai puțini bani, mai puțin timp liber pentru familie și prieteni.

  • Dezvoltă-ți o rețea de networking

În mediul corporatist în care ai lucrat, mai mult ca sigur ai făcut deja primii pași în lumea networkingului. Profită de relațiile deja stabilite deoarece contactele și resursele de care dispui se pot dovedi foarte valoroase la început de drum.

Participă la întâlniri, seminarii, conferințe și stabilește legături cu persoane din diferite rețele profesionale sau sociale. Întâlnește-te cu oameni care îți pot deveni clienți, mentori, investitori sau parteneri de afaceri.

Grupurile de networking pot substitui parțial unul dintre lucrurile care îți vor lipsi cel mai mult după ce îți părăsești jobul, și anume colegii.

Aruncă o privire la calendarul de evenimente de networking din dreapta și începe prin a participa la unul dintre ele. O să vezi că și se deschide o lume nouă, cu perspective nebănuite care te vor motiva să îți urmezi visul a fi propriul tău stăpân.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Sidebar: