Dacă ești un antreprenor la început de drum îți dorești să ai pe cineva căruia să-i ceri sfatul pentru a fi sigur că iei cele mai bune decizii.
Dar vine un moment când trebuie să înveți să te bazezi doar pe tine indiferent cât de multe cărți sau articole ai putea citi sau la câți specialiști cu mai multă experiență ai putea apela.
● Citește cât de mult poți și apoi oprește-te
În prezent există atât de multe cărți de specialitate în diferite domenii, articole și informații despre cum să obții succesul încât pot deveni paralizante. Până la urmă cel mai bine înveți acționând.
● Caută mai multe perspective
Atunci când vorbești mereu cu aceeași oameni (prieteni, familie), ai acces doar la un număr limitat de puncte de vedere.
Vei lua decizii mai bune dacă te vei strădui să vezi aceeași problemă din perspective diferite.
● Fii flexibil
Singurul mod în care te poți dezvolta ca antreprenor este să accepți că lucrurile nu vor merge întotdeauna conform planului, să rămâi deschis oportunităților care se ivesc pe parcurs și să fii dispus să-ți asumi riscuri. Dacă rămâi fixat pe ceea ce a mers prost sau pe credința că planul tău inițial va funcționa vei pierde o oportunitate diferită și poate chiar mai bună pentru afacerea ta.
● Asumă-ți deciziile
Chiar dacă sunt bune sau rele deciziile pe care le iei sunt numai ale tale. Dacă ceva nu funcționează nu învinovăți pe nimeni altcineva. Dacă nu-ți asumi responsabilitatea cum poți învăța din greșeli?
Trebuie să accepți faptul că drumul pe care ai pornit este minunat, dar și înspăimântător în același timp, pentru ca în final să fie plin de satisfacții.
● Mai bine o decizie greșită decât nici una
Singurul mod în care poți învăța și evolua este să iei decizii fie ele corecte sau greșite. În final va fi mai bine să iei 100 de decizii greșite decât să nu iei nici una. În felul acesta excluzi practic 100 de lucruri care nu funcționează și poți merge mai departe.
Este normal să îți dorești să eviți greșelile și eșecul deoarece creierul este învățat să le asocieze cu durerea. De aceea îți este frică să-ți asumi o decizie până nu aduni toate informațiile, analizezi toate posibilitățile, asculți toate părerile. Dar totul este doar o iluzie creată de mintea ta, niciodată nu vei putea să fii absolut sigur de ceva. Niciodată nu va exista un plan perfect.
În plus toată tensiunea și stresul pe care le simți pe măsură ce amâni o decizie sunt tocmai cele pe care încerci să le eviți dacă ai face o alegere greșită.
Antreprenorii de succes au învățat să se simtă confortabil cu incertitudinea. Nu lăsa nici tu indecizia să te secătuiască de energie și timp.
Ție de câte ori ți s-a întâmplat să te simți pur și simplu paralizat de indecizie și să amâni luarea unei hotărâri săptămâni sau luni?