De câte ori nu ți s-a întâmplat să fii ocupat până peste cap cu propriile proiecte, dar să nu poți refuza un coleg care te roagă să-l ajuți? Sau să accepți să colaborezi cu un partener în ciuda faptului că ai simțit că nu rezonați sau nu împărtășiți aceleași valori, doar pentru că nu ai putut să spui NU.
Indiferent în ce domeniu lucrezi, timpul tău reprezintă o resursă prea prețioasă pentru a o irosi angrenat în proiecte care nu te reprezintă.
Un NU rostit pe tonul potrivit, poate spune despre tine mai multe decât un DA lipsit de convingere. Transmite că ești o persoană directă, care știe să stabilească limite, care impune respect și care își cunoaște foarte bine prioritățile. În acest mod orice DA al tău devine și mai valoros.
Cum refuzi pe cineva fără să-ți fie teamă că persoana respectivă se va simți jignită?
- Motivează-ți refuzul pe baza temerii de a nu dezamăgi: fie pentru că nu dispui de expertiza sau cunoștințele necesare, fie pentru că nu consideri că ești persoana cea mai potrivită pentru a duce la îndeplinire sarcina respectivă.
- Spune DA persoanei și NU cererii. Asigură-te că persoana respectivă înțelege că o apreciezi, în ciuda faptului că nu-i poți onora rugămintea. Explică motivele (buget limitat, volumul de muncă etc) pentru care ești nevoit să refuzi. Până la urmă este vorba despre o decizie de afaceri, nu despre ceva personal.
- Nu răspunde nici cu un DA rapid pe care nu îl poți duce la îndeplinire, nici cu un NU rapid care îți poate compromite o relație. Cere timp pentru a-ți verifica programul sau pentru a te consulta cu eventualii parteneri, înainte de a da un răspuns.
- Încearcă să recomanzi pe cineva care este mai potrivit sau mai calificat decât tine să ajute în respectiva problemă.
- Propune o alternativă la rugămintea primită, care să-ți fie mai la îndemână: poate poți ajuta doar parțial, sau peste o anumită perioadă de timp.
- Susține-ți punctul de vedere cu convingere, într-un mod cât mai politicos, până când chiar și persoanele care se laudă că nu acceptă un NU drept răspuns, îți înțeleg refuzul. Un NU spus cu jumătate de gură poate fi ușor interpretat ca un POATE.
- Cere la rândul tău o favoare. În acest mod, persoana respectivă va înțelege impactul cererii sale și o poate reconsidera sau poți obține și tu ceva de care ai nevoie.
Dacă te uiți cu atenție în jurul tău vei observa că liderii nu se tem să spună NU cu aceeași convingere și pasiune cu care spun DA.
Un leadership de succes presupune luarea deciziilor corecte pentru business-ul tău chiar dacă acestea nu mulțumesc pe toată lumea. Trebuie să accepți că nu poți obține aprobarea tuturor.