Toți viitorii antreprenori, indiferent de vârsta pe care o au, de experiența acumulată sau de succesul înregistrat în diverse proiecte, atunci când se gândesc să-și pună în practică ideea de afaceri, au de înfruntat în primul rând proprii lor demoni, frica și lipsa de încredere în ei înșiși.
Un chestionar realizat în SUA, țara tuturor posibilităților și, probabil a oamenilor celor mai curajoși și aventurieri, a arătat că unei treimi dintre americani îi este mai frică să înceapă propria afacere decât să sară dintr-un avion.
Ce declanșează această teamă? Cum o poți depăși astfel încât să pui bazele unei afaceri de succes?
Un antreprenor resimte mai puternic presiunea reușitei deoarece pe lângă responsabilitatea pe care o are față de angajați, parteneri și investitori, trebuie să-și demonstreze lui însuși, familiei și prietenilor că ideea lui chiar a meritat și că este capabil să o pună în aplicare.
Totul depinde de curajul de a face primul pas, de a te dedica în întregime ideii tale și nu în ultimul rând de încrederea în forțele proprii.
Poți depăși principalele obstacole din mintea ta dacă urmezi câteva sfaturi simple pe care ni le dă David Rusenko, CEO Weebly.
● Stabilește-ți obiective realiste și ignoră perfecționistul din tine
O trăsătură comună tuturor antreprenorilor de succes o reprezintă capacitatea de a-și stabili clar obiectivele.
Trebuie să începi prin a stabili care este obiectivul principal al afacerii tale și apoi să-l împarți în obiective secundare, mai ușor de atins. În acest mod vizualizezi mai clar de unde trebuie să începi și în plus lucrurile nu vor mai părea la fel de intimidante.
De asemenea este important și sănătos să accepți că nu trebuie să aștepți ca totul să fie perfect pentru a începe să-ți construiești websiteul, să-ți promovezi afacerea, sau să testezi diferite versiuni ale produselor.
Stabilirea unor obiective realiste este și mai importantă atunci când îți începi afacerea ca o activitate colaterală serviciului. În aceste condiții este mai dificil să incluzi în programul zilnic activități suplimentare și să găsești motivația de a le duce la îndeplinire.
Este important să stabilești de la început ca în fiecare zi, după ce ajungi acasă de la birou, să rezolvi măcar un punct de pe lista ta de obiective, oricât de neînsemnat ar părea: să dai un telefon cuiva care te-ar putea ajuta, să faci o listă cu posibile nume pentru afacerea ta etc.
● Concentrează-te pe comunitatea ta
Realist vorbind doar pasiunea pentru ceea ce faci nu te va duce prea departe în lumea afacerilor. Fără stabilitate financiară, afacerea va stagna și facturile se vor aduna.
Un element cheie pentru succesul financiar îl reprezintă identificarea și construirea unei comunități. Aceasta ar trebui să fie alcătuită din câteva grupuri: investitori, parteneri și clienți. Găsind oameni cărora le place ceea ce faci, sistemul tău de sprijin se va consolida rapid.
● Acceptă că nu există un echilibru muncă – viață personală
Atunci când începi o afacere, pentru a avea șanse reale de reușită, trebuie să fii pregătit să investești o mare parte din timpul și energia ta.
Pentru un antreprenor, de cele mai multe ori, linia care separă viața profesională de cea personală nu este foarte bine definită. Dar, cu un sistem de sprijin bine pus la punct, vei putea, în timp, să te concentrezi și pe familie și prieteni.
De aceea este important să îți alegi parteneri care înțeleg la fel ca tine nevoia de echilibru și care acceptă programul ce ți se potrivește ție cel mai bine. De exemplu, poți alege să îți conduci afacerea în principal de acasă prin telefon și computer pentru a petrece mai mult timp alături de familie.
Întotdeauna vei simți teamă și nesiguranță atunci când înfrunți ceva nou, care scapă controlului și obișnuinței. Fiecare decizie pe care o iei te face să te simți vulnerabil și nesigur, dar nu trebuie să uiți că diferența dintre a-ți trăi visul sau a sta pe margine este dată de curajul de a face un salt în necunoscut.