Viață de poveste

Fiecare cititor are preferințele sale. Unii aleg să citească orice fel de ficțiune, alții aleg aproape exclusiv romane polițiste sau SF, alții preferă cărțile de dezvoltare personală, iar alții citesc doar cărți legate de domeniul lor de activitate.

Însă, indiferent în ce categorie de cititori te regăsești, îți propun să dai o șansă (auto)biografiei sau memoriilor unei persoane pe care o admiri. De multe ori viața reală poate fi mai captivantă decât un roman polițist și îți poate oferi lecții mai valoroase și mai multă inspirație decât orice carte din categoria self-help.

Dacă nu știi cu ce să începi, ai mai jos câteva sugestii de cărți care se mențin în topul vânzărilor de câțiva ani sau apariții recente care cu siguranță nu te vor dezamăgi.

  • Steve Jobs – biografia autorizată – de Walter Isaacson

Pornind de la o serie de peste 40 de interviuri cu Steve Jobs, derulate de-a lungul a peste doi ani – precum și pe intervievarea a peste o sută de persoane apropiate lui Jobs, familie, prieteni, adversari, competitori sau colegi – Walter Isaacson a reușit să creioneze portretul unui antreprenor creativ, care, prin pasiunea sa pentru perfecțiune și prin hotărârea încrâncenată, a revoluționat tehnologia digitală.

El și colegii săi de la Apple au fost capabili să gândească diferit: nu au contribuit doar la dezvoltarea unor produse superioare din punct de vedere tehnologic, ci au creat dispozitive complet noi și servicii despre care consumatorii nici măcar nu știau că au nevoie.

Nu a fost un șef sau un om exemplar, nici un model demn de urmat, era capabil să provoace furia și disperarea celor din jur. Însă, povestea sa este una instructivă, plină de lecții despre inovație, caracter, leadership și valori.

 

  • Elon Musk: Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic – de Ashlee Vance

Jurnalistul Ashlee Vance ne oferă o incursiune fără precendent în viața și cariera celui mai îndrăzneț om de afaceri din Silicon Valley. Autorul a obținut exclusivitatea publicării acestor informații de la Musk, de la familia și prietenii săi.

Vance prezintă în detaliu evoluția lui Musk, de la copilăria dificilă din Africa de Sud până la escaladarea celui mai înalt vârf al lumii afacerilor. Vance a petrecut peste 50 de ore de conversații cu Musk și a intervievat aproape 300 de oameni pentru a putea spune poveștile tumultoase ale companiilor revoluționare ale lui Musk și pentru a-i face un portret complex omului care a transformat și a inovat industria americană, făcându-și în același timp și numeroși dușmani.

Vance susține că succesul lui Musk readuce în prim-plan ambiția și spiritul de inovare care au făcut din America un lider economic și intelectual.

 

  • O autobiografie – Andre Agassi

Mai mult decât o carte de memorii despre viața unui profesionist în tenis, “Open” este povestea captivantă a unei vieți remarcabile.

Împins de la spate de un tată dominator și irascibil pentru a deveni un campion la tenis, Andre Agassi a reușit ca la vârsta de 22 de ani să câștige primul dintre cele opt turnee de Grand Slam pe care le-a cucerit de-a lungul carierei, lucru care i-a asigurat succesul financiar, celebritatea și în multe rânduri poziția de lider mondial în tenisul profesionist. În spatele acestei povești stă însă istoria unui om adeseori nefericit și confuz, care niciodată nu s-a simțit confortabil cu realizările sale profesionale. Cu o sinceritate dezarmantă, Agassi scrie despre succesul dobândit la o vârstă fragedă, despre ce înseamnă cu adevărat celebritatea, despre căsătoria cu Brooke Shields și despre urcușurile și coborâșurile unei cariere fabuloase.

 

  • De neînvins. O poveste despre supraviețuire – Laura Hillenbrand

În această carte tulburătoare, Laura Hillenbrand povestește uluitoarea odisee a lui Louis Zamperini, delincvent incorigibil în adolescență, care a izbutit să-și canalizeze spiritul rebel spre atletism, ajungând să participe la Jocurile Olimpice de Vară de la Berlin din 1936 în cursa de 5 000 m. După începerea celui de-al Doilea Război Mondial, a devenit aviator și a luat parte la campaniile de pe Frontul din Pacific, prăbușindu-se cu avionul în spatele liniilor inamice. A supraviețuit 47 de zile într-o barcă de salvare doar pentru a ajunge în cele mai îngrozitoare lagăre de concentrare nipone. În ciuda tuturor adversităților, tânărul a izbutit să nu se dea bătut, păstrându-și demnitatea și omenia. Viața lui Louis reprezintă o mărturie cutremurătoare a capacității de rezistență, a ingeniozității și dăruirii de care poate fi capabilă o ființă umană, fiind, paradoxal, deloc tragică, ci de-a dreptul înălțătoare. O adevărată poveste despre supraviețuire și optimism.

 

  • Povestea vietii mele – Benjamin Franklin

Prin “Povestea vieții mele”, magistralul Benjamin Franklin ne introduce în lumea Americii coloniale de secol XVIII. Sinceritatea cu care omul de știință dezvăluie detaliile vieții sale este cuceritoare și memorabilă, iar lecțiile de viață pe care ni le împărtășește sunt la fel de prețioase și acum. De origini umile, Franklin a reușit să se distingă încă din adolescență prin sârguința, cumpătarea și firea sa întreprinzătoare.

În vremea sa, Franklin era extrem de cunoscut și de influent: a fost guvernator, ambasador, s-a numărat printre Părinții Fondatori ai Statelor Unite ale Americii și un aboliționist convins spre sfârșitul vieții.

Scriitor, editor, om de știință și inventator, ocupă un loc de cinste în istoria fizicii datorită descoperirilor sale cu privire la electricitate. A inventat paratrăsnetul și lentilele bifocale.

S-a străduit toată viața să obțină cele mai mari virtuți accesibile unui om, recunoscând în același timp, fără ipocrizie, că slăbiciunile și tentațiile tipic omenești l-au înfrânt în numeroase ocazii.

 

  • Povestea mea – Michelle Obama

Michelle Obama îi invită pe cititori în lumea sa, făcând o cronică a experiențelor care au format-o, pornind de la copilăria trăită în partea de sud a orașului Chicago, trecând prin anii în care a fost director executiv și a trebuit să îmbine responsabilitățile de mamă cu cele profesionale, și ajungând la anii petrecuți la cea mai vestită adresă din lume. Descrie cu o sinceritate desăvârșită și cu o inteligență vie reușitele și dezamăgirile, atât din plan public, cât și din cel personal, relatându-și povestea așa cum a trăit-o.

 

  • Educated: A Memoir – Tara Westover

“Educated” este o carte de memorii impresionantă, despre o tânără născută într-o familie de mormoni dintr-un mic orășel de fermieri din Idaho. Din cauza convingerilor sale tatăl s-a opus învățământului public, determinând-o pe Tara să își părăsească familia pentru a începe o nouă viață. La 17 ani va păși pentru prima dată într-o sală de clasă, ceea ce nu o împiedică să obțină un PhD la Cambridge University.

În memoriile sale, Tara Westover descrie lupta purtată pentru a-și îndeplini visul de a studia și implicit înstrăinarea de propria familie.

Nominalizată de New York Times drept una dintre cele mai bune zece cărți ale anului 2018.

 

  • Povestea vieții mele – Regina Maria

Memoriile Reginei Maria au fost scrise între 1934-1936 în limba engleză, iar fragmente din ele au fost publicate în presa vremii din Marea Britanie și SUA.

Acestea redau perioada 1914-1934, ani hotărâtori pentru istoria României, în care regina Maria s-a remarcat printr-o deosebită implicare în direcția promovării țării.

Perspectiva autoarei este cea a unei prințese străine care, căsătorită prea devreme prin jocul marilor familii regale, se trezește captiva într-o țară și într-un rol pentru care nu fusese pregătită, care oscilează dureros între datoria față de țara de adopție și impulsurile specifice tinereții.

Amintirile așternute în paginile cărții ne redau oameni și locuri, jocuri politice și viața de familie de la Curțile regale din Europa, precum și anevoioasa adaptare a viitoarei regine la viața din România.

Personalitățile creionate în aceste pagini nu sunt redate ca „personaje”, ci ca ființe umane, cu greșeli și slăbiciuni. Ele sunt zugrăvite într-un stil fermecător și puternic evocator, oferindu-i astfel cititorului dimensiuni mai aproape de realitate ale unor personalități ce au căpătat în timp proporții mitice.

 

Lasă un răspuns

Sidebar: