Relațiile în general, fie că vorbim de cele de afaceri sau de cele de prietenie, se bazează în primul rând, pe construirea unui capital social.
Capitalul social reprezintă capitalul pe care îl dobândești investind într-o relație. Este similar capitalului financiar: mai întâi trebuie să depui bani la o bancă, pentru ca apoi să poți face o retragere de numerar, fiindcă altfel vei avea o problemă cu banca.
La fel funcționează lucrurile și când trebuie să rogi pe cineva să-ți facă o favoare: trebuie să fii foarte sigur că există un nivel ridicat de încredere între voi, că vă cunoașteți deja foarte bine și că știți cu adevărat cu ce se ocupă fiecare în afacerea sa. Toate acestea implică trecerea unei anumite perioadă de timp înainte de orice solicitare.
De asemenea, este foarte important, chiar și într-o relație de afaceri, să existe și chimie între voi. De multe ori, atunci când alegi să colaborezi cu o persoană pe care nu o agreezi doar pentru că știi că este foarte pricepută la ceea ce face, s-ar putea ca rezultatul să nu fie unul productiv pentru ambele părți.
Ca să poți cere o recomandare, o mână de ajutor sau o favoare, fii sigur că ai investit în respectiva relație permanent. Așadar, încearcă să iei legătura ocazional cu cei din grupul tău de contacte profesionale, doar pentru a-i întreba cum le mai merge sau dacă îi poți ajuta cumva. Va conta enorm pentru dezvoltarea relației voastre profesionale. Sigur vei avea ocazia să contribui la un moment dat măcar cu câteva idei la la unele dintre proiectele lui.
Vei descoperi astfel, că atunci când se va ivi momentul să ai nevoie la rândul tău de o favoare din partea acelei persoane, vei primi fără rezerve ajutorul cerut. Asta înseamnă să investești într-o relație.
În concluzie, nu uita că trebuie mai întâi să investești pentru ca apoi să poți face o retragere sau să ceri o favoare, dar în același timp, asigură-te că și acele persoane investesc la rândul lor în relația cu tine.