Lider sau manager – eterna dilemă

Nu de puține ori am auzit spunându-se că un angajat nu părăsește compania ci își părăsește managerul. Și că rareori avem de-a face, în organizații, cu lideri adevărați. Diferențele între cele două categorii sunt discutate și discutabile.

Cert este că atunci când promovezi într-o poziție în care conduci oameni, nu înseamnă că devii automat un lider.

William Arruda, personal branding pioneer, motivational speaker, autorul bestsellerurilor “Ditch. Dare. Do! ” și “Career Distinction”, oferă o perspectivă extrem de clară și la obiect despre ce înseamnă să fii manager sau lider.

  • Liderii au viziune, managerii au obiective

Liderii inspiră, angrenează oamenii în transpunerea viziunii lor în realitate, îi angajează să facă parte din ceva mai mare.  Ei văd dincolo de fiecare individ în parte pentru că știu că munca în echipă este mai eficientă.

Managerii, în schimb, se concentrează doar pe stabilirea, evaluarea și atingerea unor obiective.

  • Liderii sunt agenți ai schimbării, managerii preferă status quo-ul

Liderii au drept mantră inovarea, îmbrățișează schimbarea chiar dacă lucrurile funcționează pentru că știu că doar astfel pot evolua. Ei acceptă faptul că schimbarea sistemului creează de cele mai multe ori valuri.

Managerii rămân loiali metodelor care au dat rezultate și perfecționează sisteme, structuri și procedee existente.

  • Liderii sunt unici, managerii copiază

Liderii lucrează activ să-și construiască un brand personal unic. Sunt dispuși să iasă în evidență, să fie autentici și transparenți.

Managerii mimează competențele și comportamentele învățate de la alții adoptându-le stilul de leadership.

  • Liderii își asumă riscuri, managerii țin sub control riscurile

Liderii sunt dispuși să încerce lucruri noi chiar cu riscul de a eșua lamentabil deoarece știu că eșecul este adesea un pas pe calea succesului.

Managerii urmăresc să minimizeze riscurile, să evite sau să controleze problemele.

  • Liderii gândesc pe termen lung, managerii gândesc pe termen scurt

Liderii fac ceea ce spun și rămân motivați spre un obiectiv important, uneori îndepărtat. Rămân motivați fără să primească răsplăți regulate.

Managerii se concentrează pe obiective pe termen scurt, căutând constant recunoaștere.

  • Liderii sunt într-o continuă perfecționare, managerii se bazează pe abilitățile existente

Liderii știu că dacă nu învață ceva nou în fiecare zi, rămân în urmă. Ei sunt curioșii și urmăresc să rămână relevanți într-o lume în continuă schimbare, caută oameni și informații care să îi ajute să-și lărgească orizontul.

Managerii repetă ceea ce le-a adus deja succesul, perfecționându-și calitățile existente.

  • Liderii construiesc relații, managerii construiesc sisteme și procese

Liderii se concentrează pe oameni, știu toate părțile implicate pe care trebuie să le influențeze pentru a-i ajuta să-și pună în practică viziunea. Construiesc loialitate și încredere îndeplinind-și constant promisiunile.

Managerii se concentrează pe structurile necesare pentru stabilirea și atingerea obiectivelor, pe partea analitică și se asigură că sistemele sunt în ordine pentru a aduce rezultatele dorite. Lucrează cu persoane individuale și cu obiectivele lor.

  • Liderii instruiesc, managerii dirijează

Liderii știu că oamenii care lucrează pentru ei dețin sau sunt capabili să găsească singuri soluții. Își văd oamenii competenți și sunt optimiști în legătură cu potențialul lor. Rezistă tentației de a le spune ce și cum să facă.

Managerii atribuie sarcini și își ghidează angajații să le ducă la îndeplinire.

  • Liderii au adepți, managerii au subordonați

Liderii au oameni care fac mai mult decât să-i urmeze, aceștia devin fanii și promotorii lor, ajutându-i să-și construiască brandul și să-și atingă obiectivele, să-și crească vizibilitatea și credibilitatea. Managerii au angajați care urmează directive și urmăresc să-și mulțumească șeful.

 

Tu ce ești? Manager sau lider?

 

Lasă un răspuns

Sidebar: