Networking sau prietenie?

Unul dintre punctele forte ale unui grup de networking, dar totodată și o vulnerabilitate importantă este faptul că majoritatea membrilor săi devin și prieteni, pe măsură ce trece timpul.

Conducerea unei rețele de networking puternice implică multă responsabilitate, lucru care între prieteni nu este tocmai comod, mai ales atunci când trebuie să tragi pe cineva la răspundere.

Însă, oamenii care înțeleg networkingul cu adevărat, nu vor avea nici o problemă cu respectarea unui sistem și a unei structuri care le dă coerență și sens în buna desfășurare a activității lor.

Întâlnirile regulate în cadrul unui grup de networking se pot transforma foarte ușor, în timp, în simple ieșiri la o cafea, cu foarte puțin sau chiar deloc networking. Asta se întâmplă atunci când un grup de oameni își uită scopul, concentrarea, sistemul și structura de lucru sau când nu le-au avut de la bun început. Din acel moment, oamenii încep să-și urmărească propria agendă, iar networkingul își pierde importanța.

Când îți pierzi concentrarea, întâlnirea devine pur socială, în timp ce networkingul ar trebui să fie despre afaceri. Desigur că implică și un aspect social, dar în fapt, este despre business, angajament și responsabilitate. Oamenii au tendința să fie precum apa și să urmeze calea care opune cea mai puțină rezistență.

Fără un cadru adecvat în care să opereze, agenda devine subiectul zilei, iar întâlnirea ajunge să se transforme în ceea ce consideră persoana care conduce grupul. Acest tip de lipsă de consecvență devine în timp o reală problemă pentru un grup de networking.

Chiar dacă aveți un lider bun, puternic, la un moment dat acesta se poate pierde. Problema începe atunci când nu există altcineva care să preia conducerea.

Să îi educi pe ceilalți este un proces dificil. Începi cu o cantitate mare de informații care ajunge doar parțial la cel căruia îi este adresată. Apoi, când această persoană la rândul ei predă mai departe, se mai pierde o parte în funcție de înțelegerea și capacitatea lui de a se exprima clar. Deja la a treia sau la a patra generație, mai ajung aproximativ jumătate din informațiile inițiale și atunci oamenii încep să adauge propriile lor păreri. Foarte rar materialul se îmbunătățește în timp, în cursul acestui proces.

În concluzie, este frumos atunci când oamenii dintr-un grup de networking devin prieteni apropiați, dar secretul ca acest lucru să nu vă devieze de la obiectivul de a vă consolida reciproc afacerile este să vă asigurați că grupul din care faceți parte are un obiectiv clar, o structură solidă și că fiecare membru este angajat să ducă la capăt sistemul de networking stabilit.

Grupul tău de networking reușește să-și mențină concentrarea și practicile de networking asumate (selecție atentă a conducerii, programe eficiente de training, etc)?

Lasă un răspuns

Sidebar: