În cartea “Networking Like a Pro”, Ivan Misner și Brian Hilliard identifică cele 7 calități care te pot face un networker de succes. Tu la ce mai ai de lucrat?
- Fii un bun ascultător
Succesul în networking depinde de cât de dispus ești să asculți și să înveți. Cu cât tu și partenerul tău de networking aflați mai repede ceea ce trebuie să știți unul despre celălalt, cu atât mai rapid veți stabili o relație valoroasă.
Un networker bun are două urechi și o gură și ar trebui să le utilizeze în mod proporțional, spun cei doi autori.
Când participi la o conversație ascultă cu atenție nevoile și îngrijorările interlocutorului tău astfel încât să identifici oportunități pentru a-l ajuta.
- Adoptă o atitudine pozitivă
Atitudinea reprezintă primul lucru pe care oamenii îl remarcă. O atitudine negativă în mod constant nu îi va face pe ceilalți să te placă și în nici un caz nu îți va aduce recomandări.
Atitudinea pozitivă este cea care face ca unii oameni de afaceri să fie pur și simplu ca niște magneți pentru cei din jurul lor.
- Ajută-i pe ceilalți
Oamenilor nu le pasă cât de multe știi până nu descoperă cât de mult îți pasă. Le poți demonstra acest lucru ajutându-i în orice mod poți, fie că le trimiți prin e-mail un articol care i-ar putea interesa, fie că îi pui în legătură cu cineva care îi poate ajuta cu o anumită problemă, oricât de mărunt ar părea efortul, intenția ta este cea care contează.
Dorința sinceră de a-i ajuta pe ceilalți este esențială pentru a construi încredere și a stabili relații puternice.
- Fii sincer și autentic
Poți să asculți cu atenție sau să te oferi să ajuți, dar dacă nu ești cu adevărat interesat de cel din fața ta, acesta își va da seama.
În networking este esențial să fii autentic și sincer.
- Fii atent la follow up
Dacă nu faci follow up, fie sub forma unei informații utile, unei recomandări de afaceri sau doar unui email de apreciere sau mulțumire, vei observa că în curând contactele tale nu-ți vor mai arăta aceeași disponibilitate.
- Dovedește că ești de încredere
Atunci când faci o recomandare îți pui în joc propria reputație. De aceea trebuie să poți avea încredere în partenerul tău de referințe și la rândul tău să demonstrezi că ești de încredere.
- Nu fi inabordabil
Este posibil ca la o primă întâlnire, oamenii să uite ce ai spus sau ce ai făcut, dar nu vor uita cum i-ai făcut să se simtă. Networkingul eficient începe cu gradul de abordabilitate.
În networking este vorba despre a construi relații de afaceri care aduc beneficii ambilor parteneri și care se vor constitui în timp într-o rețea proprie de contacte. Poți începe chiar acum să faci primii pași în acest sens înscriindu-te la unul din evenimentele următoare BNI.