Știai că în anumite situații stresul îți poate fi un aliat? Știi cum îl poți combate atunci când simți că te copleșește, că îți afectează eficiența la muncă și sănătatea?
Ivan Misner, fondatorul BNI, cea mai mare rețea de business networking din lume, diferențiază două tipuri de stres: “stresul bun” vs “stresul rău”.
“Stresul bun” este, de cele mai multe ori, benefic deoarece te ajută să te concentrezi pentru a-ți atinge obiectivele personale și profesionale. Un exemplu în acest sens, cu care sigur te-ai întâlnit, îl reprezintă termenele limită- te determină să-ți canalizezi întreaga energie pentru a obține rezultatul dorit la timp. Avantajul este că acest tip de stres se manifestă doar pe perioade determinate de timp.
“Stresul rău”, pe de altă parte, tinde să se instaleze pe termen lung și este greu de combătut. Este tipul de stres care pare fără rezolvare și care mai devreme sau mai târziu, îți afectează atât rezultatele profesionale cât și sănătatea.
De aceea este bine să ai o strategie pentru a face față stresului. Pe termen lung cele mai bune lucruri pe care le poți face sunt:
- încearcă să faci ceea ce-ți place; poate dura ani până găsești acel job pe care să-l iubești, dar dacă îți stabilești așteptări realiste și faci pași zilnic înspre obiectivul tău, vei ajunge acolo;
- schimbă lucrurile pe care le poți schimba și acceptă lucrurile pe care nu le poți schimba;
- ajută-i pe ceilalți și cu siguranță te vei simți mai bine sau “givers gain” cum se spune în networking; poți încerca chiar să te alături unei asociații de voluntariat (80% dintre cei care fac voluntariat afirmă că nivelul de stres resimțit a scăzut după un an).
Pe termen scurt însă, poți încerca câteva tehnici care să te elibereze de stres măcar pentru moment:
- meditează – este o metodă dovedită pentru a combate stresul cu până la 39%;
- respiră profund – merge evident mână în mână cu meditația, dar este o variantă mai accesibilă celor fără experiență; într-o situație foarte stresantă, de tipul “luptă sau fugi”, respirația devine scurtă, sacadată; încearcă să te relaxezi și să respiri adânc;
- râzi – râsul ajută la eliberarea de endorfine și la diminuarea tensiunii acumulate;
- întâlnește-te cu prietenii, cere-le sprijinul atunci când simți nevoia; te ajută doar să simți că ești ascultat;
- fă mișcare – plimbări în parc, yoga, cycling, înot, orice tip de mișcare îți face plăcere; reduce nivelul hormonilor de stres și îl crește pe cel al substanțelor din creier responsabile de buna dispoziție;
- relaxează-te complet – o zi pe săptămână detașează-te total de probleme; doar stai acasă și fă ceea ce știi că îți reîncarcă bateriile, fie că citești o carte, asculți muzică, sau vizionezi toate episoadele din serialul preferat.