2019 la start

A început un an nou și indiferent dacă ți-ai propus sau nu să-ți faci o listă cu obiective pentru 2019, social media ți-a invadat feed-ul mai mult ca niciodată cu citate motivaționale sau sfaturi pentru un nou început. Este practic imposibil să nu fi citit măcar o dată în ultima zi din an: “Tomorrow is the first blank page of a 365 page book. Write a good one.”
Ce simți când citești un astfel de sfat? Dorința de a pune pe hârtie propriile planuri și visuri pentru noul an sau doar iritare și frustrare când te gândești la listele din anii precedenți rămase în mare parte nebifate?
Reprezintă cu adevărat primele zile din an un nou început? Avem nevoie de această schimbare a unei cifre pentru a începe o nouă etapă în viața noastră în care să mâncăm mai sănătos, să mergem la sală, să citim mai mult, să economisim mai mulți bani, să ne urmăm pasiunile? Depinde doar de noi dacă vrem să folosim acest reper pentru a ne reseta planurile pentru anul ce tocmai începe.

1. Viitorul începe în prezent

Exercițiul planificării noului an ar trebui să înceapă cu o analiză la rece a momentului prezent : unde te afli acum în principalele dimensiuni ale vieții tale ? Cu creionul pe hârtie, încearcă să notezi unde ești astăzi în domeniile care sunt esențiale pentru tine (profesie, relații, familie, sănătate, etc). Ideea este să faci această analiză cât mai onest cu putință, să nu analizezi foarte mult ci să ai încredere în ce îți spune instinctul, e cel mai sincer. O dată ce ai făcut acest status, alege 2 sau 3 arii pe care vrei să te concentrezi în noul an. Nu e nevoie să fie zonele pe care le-ai notat cel mai slab, este mai important să fie cu adevărat prioritățile tale pentru următoarea perioadă.

2. Obiectivele sunt de cristal

Pentru fiecare dintre dimensiunile prioritare, stabilește un obiectiv SMART pe care să îl îndeplinești. De exemplu, dacă una dintre dimensiunile pe care vrei să te concentrezi este dezvoltarea personală, un obiectiv pe care ți-l poți fixa este să citești o carte pe săptămână în 2019. Ambițios, nu?
Când îți stabilești obiectivele, este important să țintești spre ceva ce îți dorești cu adevărat să faci sau să se întâmple, nu spre ce crezi că ar trebui făcut. 80% dintre oamenii care își setează obiective de anul nou eșuează deoarece, plini de elan, își stabilesc ținte nerealiste, care presupun un efort foarte mare și fac ca tot procesul să fie dificil.
Este esențial să înțelegi de ce îți dorești să ajungi undeva anume și să îți asumi procesul sau drumul până acolo și chiar să îl faci să fie cât mai plăcut.

3. La an nou, obiceiuri noi

E bine să citești obiectivele pe care ți le-ai stabilit de mai multe ori, chiar și cu voce tare să încerci să le asimilezi, să ți le asumi cu adevărat.
Abia acum este momentul să începi să pui pe hârtie și pașii planului care te vor duce la atingerea obiectivelor. Iar întrebarea cea mai simplă pe care ți-o poți pune este : Ce pot face de azi și zi de zi de acum înainte pentru a ajunge acolo unde îmi doresc ?
Vei găsi răspunsul chiar în obiceiurile tale zilnice. Ele sunt cele care îți definesc de fapt viața, ar fi bine să le alegi înțelept.
Pentru fiecare obiectiv, creează un obicei specific care să îi dea concretețe, să îl facă real și prezent în viața ta. Notează-ți și aceste rutine și încearcă să perseverezi, căci, așa cum știm, repetiția e mama învățăturii.

4. Bucură-te de călătorie

O dată ce ai definit obiectivele și te-ai gândit la obiceiurile care să te ajute să le atingi, chiar e momentul să treci la acțiune. E frumos să îți imaginezi viitorul și toate posibilitățile care ți se arată la orizont.
Nu uita însă că trebuie să existe tot timpul un echilibru între ce îți dorești să atingi și starea ta de bine. Dacă ești mulțumit de momentul prezent vei atrage și mai mult bine în viața ta și îți va fi mai ușor să îți atingi obiectivele.
Iar un exercițiu bun pentru a avea mereu o stare de spirit pozitivă este să te gândești zilnic la lucrurile pentru care ești recunoscător.

5. Meditează și învață

E bine să reflectezi la ce s-a întâmplat în trecut și să vezi cum ai evoluat. Te ajută să înțelegi mai bine cum experiențele pe care le-ai trăit deja îți pot influența viitorul.
Uneori este momentul să iei o pauză, să analizezi unde te afli față de ce ți-ai propus și să fii recunoscător pentru tot ce ai realizat.

Să fie un an 2019 extraordinar!

Lasă un răspuns

Sidebar: