Antreprenoriatul și networkingul – A never ending story

Atunci când ai o afacere deja matură și vine momentul în care ar trebui să alegi un singur lucru asupra căruia să te concentrezi pentru a crește și a dezvolta afacerea, cel mai important aspect de pe listă ar trebui să fie cum să devii cu adevărat un business networker priceput.

Știm că de la vorbă la faptă este un drum lung de parcurs, mai ales, pentru persoanele introvertite, pentru care networkingul poate fi dificil, în adevăratul sens al cuvântului. Însă, dacă ne uităm la cei mai buni, putem găsi ușor inspirație.

Spre exemplu, Joe Polish, considerat unul dintre cei mai buni networkeri din lume, ne dezvăluie care sunt abilitățile de care avem nevoie pentru a stăpâni networkingul.

De ce este atât de important networkingul?

Joe Polish crede în valoarea pe care fiecare o aducem în lume. Chiar dacă mulți nu realizează acest lucru, cei mai eficienți comunicatori nu doar stăpânesc limbajul verbal și nonverbal în relația cu ceilalți, ba chiar adoptă și principii care îi ajută să progreseze și să stabilească relații mai rapid.

Poate că în ziua de azi oamenii urmăresc doar câștigul personal și nimic mai mult, însă nu trebuie să uităm faptul că networkingul are la bază verbul „a da”, nu „a lua”.

5 motive principale pentru care trebuie să stăpânești networkingul:

Nu poți face totul de unul singur – Tocmai din acest motiv, dacă nu cunoști persoanele potrivite la care să poți apela în caz de nevoie sau nu știi să delegi sarcini altor persoane, te vei regăsi într-o permanentă luptă cu timpul.

Îți crești referințele și oportunitățile

Îți construiești autoritatea și creezi impact

Îți crești propria valoare ajutându-i pe ceilalți

Poți dezvolta relații sau chiar prietenii pe viață

Să nu uităm de câștigurile materiale, care pot părea superficiale, dar care fac plăcere oricui. Persoanele cu adevărat pricepute la networking au acces la lucruri exclusiviste, care nu sunt oferite publicului larg, cum ar fi reuniuni, sesiuni de entertainment, conferințe, întâlniri, călătorii, evenimente private, premiere de film, inaugurări de restaurante etc.

Cum dezvolți relații „relații magice”?

Joe Polish propune un decalog denumit: 10 modalități prin care poți realiza „relații magice” care construiesc networkingul la cel mai înalt nivel.

Unele dintre acestea îți vor părea perfect logice, în schimb altele vor fi într-o reală opoziție față de modul în care majoritatea oamenilor lucrează. Însă, fiecare regulă în parte este necesară pentru a obține formula succesului.

Fiecare aptitudine, oricât de simplă ar părea, este necesară pentru a obține un succes real în eforturile tale de networking în lumea afacerilor. Dacă omiți fie și una singură, ar putea apărea probleme.

Ajută-i pe ceilalți să își reducă punctele slabe

Asta fac cei mai buni networkeri din lume, îi întreabă pe ceilalți ce puncte slabe au și cum îi pot ajuta să le rezolve. Pentru că, de fapt, orice afacere de succes începe cu dorința de a rezolva o problemă pe care o întâmpină consumatorul.

În networkingul de afaceri se aplică același principiu. Când îi ajuți pe alții să rezolve o problemă, creezi o legătură de lungă durată. Apoi, pe măsură ce adaugi valoare acelor relații, încet și sigur, de la o legătură la alta, oamenii te vor ține minte ca pe cineva care i-a ajutat atunci când a contat cel mai mult.

Investește timp, bani și energie în relații

În timp ce majoritatea oamenilor urmărește doar să primească, oamenii de afaceri care sunt cel mai bine conectați, urmăresc să ofere.

Acest lucru îi poate contraria pe mulți, însă este adevărat, frumusețea constă în „a oferi”. Și nu doar pentru că are valoare karmică, dar și pentru că te face să te simți mai bine. Apoi lucruri extraordinare vor începe să ți se întâmple dacă înveți să apreciezi importanța actului de a dărui.

Oferă energie, nu o fura

Astfel, vei fi mereu în topul listei de contacte a celorlalți. Atitudinea pe care o ai poate face diferența între un apel preluat rapid sau unul ignorat.

Inspiră și adu valoare în viața celorlalți

În afaceri, fie că faci networking, vinzi un produs sau oferi un serviciu, trebuie să aduci valoare, altfel, nu vei ajunge departe. Nu mulți oameni reușesc acest lucru, dar atunci când o fac, le apar oportunități la care nici nu visau și pot ajunge să obțină succesul la cel mai înalt nivel.

Fii util, fii recunoscător și apreciază adevărata valoare a oamenilor

Indiferent de domeniul tău de activitate, întotdeauna vei întâlni oameni ignoranți, nepoliticoși sau recalcitranți, însă acest lucru nu ar trebui să-ți influențeze propriul comportament.

Comportă-te cu ceilalți așa cum ai vrea să se comporte și ei cu tine

Trebuie să ai tot timpul grijă cum îi tratezi pe cei din jurul tău și să ții cont de sentimentele lor. Fii bun chiar și cu oamenii pe care nu îi cunoști, acest lucru spune multe despre tine ca om, fiindcă nu totul se rezumă la afaceri.

Învață să-i apreciezi pe ceilalți

Este ușor să treci cu vederea peste un ajutor oferit ție, mai ales când ești obișnuit să primești. Când cineva te ajută, învață să-ți arăți aprecierea de fiecare dată.

Fă-ți un obicei din a te conecta zilnic cu ceilalți 

Obiceiurile sunt o parte importantă din viața noastră. Trebuie să faci o obișnuință din a te conecta cu ceilalți în fiecare zi, nu doar ocazional sau atunci când ai nevoie de ceva.

Pe cât posibil, întâlnește-te personal cu ceilalți

Dacă nu puteți să vă vedeți față în față, poți utiliza metode audio și video, dar personalizează mesajul. Nu trimite ceva generic, tip șablon. Bineînțeles că poți lua legătura și digital sau virtual, dar fă asta într-un mod personal. Nu ignora pe cineva care chiar își dorește să se conecteze cu tine, fiindcă se poate dovedi o relație importantă în ambele sensuri.

Fii conștient de efectele pe termen lung ale acțiunilor tale

Networkingul făcut doar de dragul networkingului nu dă rezultate. Rețeaua ta de relații nu trebuie să fie constituită din persoane pe care le suni doar atunci când ai nevoie de ceva.

De asemenea, nu este întotdeauna vorba de relații care aduc beneficii reciproc. Adăugând valoare pentru celălalt, în mod indirect poți câștiga notorietate pentru propria afacere, iar succesul tău va crește exponențial și eforturile tale vor fi mult mai eficiente.

Succes!

Lasă un răspuns

Sidebar: