Cărțile de dezvoltare personală, dincolo de simpla lectură

La început de an, mai mult ca niciodată, avem tendința să ne analizăm viața și invariabil vom identifica măcar câteva aspecte la care trebuie să lucrăm, lucruri pe care ne dorim să le schimbăm. Pentru că nu-i așa, cum am putea începe anul dacă nu cu dorința de a deveni o versiune mai bună a noastră?

Vrem să construim relații mai bune cu cei din jur? Ne lipsește încrederea în noi? Stagnăm din punct de vedere profesional? Vrem să ne perfecționăm calitățile de lider? Ne dorim să devenim mai eficienți la locul de muncă? Soluțiile la aceste probleme, dar și la multe altele, le găsim explicate, de obicei “în câțiva pași simpli” într-una din nenumăratele cărți de dezvoltare personală care au apărut în ultimii ani.

Fie că relatează experiențele personale ale autorului, fie că propun planuri de acțiune pas cu pas sau doar oferă niște idei și încearcă să stimuleze pasiunea și determinarea cititorului prin citate sau povești inspirationale, cărțile din categoria self-help ocupă rafturi întregi în librării, și multe dintre ele se mențin de ani de zile în topul celor mai bine vândute cărți. Însă cum alegem ce citim din această multitudine de oferte? Funcționează ele cu adevărat? Pot face mai mult rău decât bine?

 

  • Cum alegem?

În primul rând, ar fi bine să știm câte ceva despre autor. Studiile aprofundate de psihologie, anii de experiență în practica clinică, lucrările științifice publicate sau cursurile predate sunt câteva aspecte de avut în vedere. Apoi, pentru că vorbim înainte de orice despre o carte, trebuie să ne placă cum este scrisă. Un cititor împătimit, își dă seama după doar 2-3 fraze dacă o carte îl va captiva, îl va enerva sau doar îl va plictisi. Important este și să fie ușor de parcurs și de înțeles.

 

  • Cum funcționează?

Când citim în mod frecvent cărți de dezvoltare personală ne inundăm mintea cu afirmații pozitive, și, fără să ne dăm seama, vom tinde să avem o atitudine mai optimistă. Devenim conștienți de ceea ce gândim, învățăm să ne controlăm gândurile negative, să analizăm ce se ascunde de fapt în spatele alegerilor noastre și să găsim inspirația de a lua decizii mai bune pentru noi.

Dacă citim cu toată deschiderea și suntem cu adevărat dispuși să credem și să punem în aplicare sfaturile sau metodele propuse, putem învăța să eliminăm limitările pe care ni le-am impus de-a lungul timpului, să îndrăznim mai mult, să încercăm lucruri noi. Începem să ne stabilim obiective, să creionăm planuri de acțiune.

O carte nu ne va corecta viața, dar ne poate stimula să ne dezvoltăm, să îmbunătățim ceea ce avem deja, nu să dobândim ceea ce credem că ne lipsește.

 

  • De ce nu vedem rezultatele promise?

Multe dintre cărțile din această categorie nu aduc nimic nou, propun lucruri de bun simț, pe care le știm cu toții și, în plus, conțin de regulă aceleași câteva idei repetate sub diferite forme de-a lungul celor câteva sute de pagini.

Recomandările lor nu au de regulă succes în viața reală deoarece ipoteza de la care pornesc cei mai mulți autori este că dacă o metodă a funcționat în cazul lor, va funcționa și pentru cititori. Însă, o persoană cu inteligența, determinarea și intuiția de a scrie o carte de succes, de a reuși să o publice și să o promoveze, este de regulă foarte diferită de cititorul tipic aflat în căutarea ajutorului între paginile unei cărți.

 

Indiferent câte sfaturi sau soluții primim, pentru a remedia orice aspect al vieții noastre, trebuie în primul rând să ACȚIONĂM. Să presupunem că citim o carte despre cum să avem succes în 3 pași simpli. Pe moment vom simți că orice este posibil, că este mai ușor decât ne-am imaginat vreodată să obținem tot ceea ce ne dorim, că orice obstacol poate fi învins, că dorințele devin întotdeauna realitate, că un eșec este doar un pas înainte, iar fericirea este chiar după colț. Capcana în care cădem este că această stare de optimism și încredere ne mulțumește atât de mult încât ne continuăm viața ca de obicei, fără a pune în practică nici una dintre schimbările predicate de autor.

Ce se întâmplă însă la scurt timp după ce terminăm lectura? Suntem din nou cu moralul la pământ și trecem la următoarea carte care să ne ofere răspunsurile de care avem nevoie. Pe scurt, o carte din categoria self-help seamănă cu un drog, ne face să ne simțim bine, însă efectul este temporar.

Atunci de ce au atât de mult succes aceste cărți? De ce continuăm să le citim chiar dacă efectele promise nu apar niciodată în viața reală? Pentru că acțiunea, schimbarea sunt dificile, dureroase, necesită timp îndelungat și efort susținut, însă parcurgerea unei cărți este plăcută, confortabilă și ne creează o stare de bine imediată. Este mult mai ușor să continuăm să citim, să analizăm, să planificăm, decât să acționăm.

Dacă vrem cu adevărat să devenim mai buni în orice domeniu al vieții noastre, nu trebuie să căutăm răspunsul în altă parte. De cele mai multe ori, dacă analizăm cu atenție, vom identifica singuri care sunt primii pași pe care trebuie să-i urmăm. Trebuie doar să acționăm, nu este suficient să citim, chiar și dacă găsim cea mai bună carte scrisă vreodată.

 

Lasă un răspuns

Sidebar: