Cum lucrezi cu oamenii pe care nu îi placi?

Da, tuturor ni se întâmplă asta : să întâlnim atât în viața profesională cât și în cea personală oameni cu care nu există deloc chimie, care nu ne plac fără să avem un motiv anume.
De obicei, cel mai simplu este să-i eviți, dar uneori ești nevoit să lucrezi cu ei. Poate ți se pare imposibil, însă poți colabora cu succes cu oricine dacă ții cont de câteva lucruri care te vor ajuta în primul rând pe tine.

● Nimeni nu este perfect
Cel mai important este să-ți amintești mereu că nimeni nu este perfect, nici măcar tu. Cu toții avem defectele noastre, iar dacă tu percepi o persoană ca fiind dificilă sau enervantă, și tu la rândul tău poți fi perceput în mod similar de altcineva.
În plus, dacă colaborarea cu cineva reprezintă o provocare acest lucru te poate ajuta să-ți lărgești orizontul, să privești lucrurile dintr-o perspectivă diferită. Restricționând oamenii cu care poți lucra nu faci altceva decât să te limitezi pe tine însuți.

● Acceptă faptul că nu poți să te înțelegi cu toată lumea
Oricât de mult ne-am dori să existe o chimie cu toți cei cu care interacționăm, acest lucru nu este posibil.
Nimeni nu se înțelege cu toată lumea, iar acest lucru este normal. Nu înseamnă că ești o persoană dificilă și nici că celălalt este îngrozitor.
Admițând că cel mai probabil doar nu vă potriviți unul cu celălalt, fără a judeca cine are dreptate și cine greșește, poți evita sentimentele puternice care însoțesc o relație dificilă.

● Fii conștient de propriile tale emoții
Numai tu îți poți controla emoțiile și modul în care reacționezi la diferite situații. Oamenii te vor enerva doar dacă le permiți. Așa că nu-ți lăsa furia să scape de sub control.
Câteodată te poate ajuta până îți regăsești calmul doar să zâmbești și să dai aprobator din cap.

● Comportă-te cu tact
Trebuie să-i tratezi pe toți cei cu care interacționezi în același mod în care ți-ar plăcea la rândul tău să fii tratat. Asta nu înseamnă că trebuie să fii de acord cu tot ceea ce spune o persoană cu care nu ești pe aceeași lungime de undă, dar trebuie să reacționezi cu calm și să fii politicos. Poți rămâne ferm pe poziție fără să lași impresia că ataci persona respectivă, ceea ce te va aduce pe tine pe o poziție superioară.

● Nu lua lucrurile personal
Încearcă să privești lucrurile dintr-o perspectivă mai largă: poate că persoana din fața ta are niște probleme personale care nu au nici o legătură cu tine.
Ține cont de faptul că fiecare situație implică atât persoana cu care vorbești dar și problema pe care o abordați. Concentrează-te pe problemă, nu pe persoană.

● Fă-ți cunoscut punctul de vedere
Dacă stilul cuiva de a vorbi sau de a se comporta față de tine te deranjează, exprimă ceea ce simți, într-un mod calm, asertiv, fără să învinovățesti pe nimeni. Fii cât se poate de specific când spui ce anume te deranjează și ce ți-ar plăcea să schimbe.
După ce ți-ai exprimat părerea fii deschis să afli și punctul de vedere al celuilalt.

● Alege-ți bătăliile
Nu toate problemele merită energia și timpul tău. Dacă știi că anumite subiecte reprezintă puncte sensibile pentru o persoană cel mai bine este să le eviți. Vrei cu adevărat să fii prins într-un conflict prelungit pentru o chestiune pe care o poți evita? Ai mai multe de câștigat sau de pierdut?
În plus, dacă problema este cauzată de o situație punctuală va dispărea de la sine, în timp.

● Stabilește limite
Deconectează-te emoțional și delimitează-te de situațiile care știi că vor conduce la interacțiuni negative. Dacă știi că vei avea parte de o întâlnire cu o persoană cu care nu îți place să colaborezi, respiră adânc, calmează-te și acceptă că trebuie să faci față și unor astfel de situații.

● Bazează-te pe un sistem de sprijin
Găsește oameni de încredere, care gândesc la fel ca tine și care te susțin. Pot să vadă situația obiectiv și să te ajute să găsești soluții la care nu te-ai gândit. Iar câteodată este suficient doar să ai pe cineva care te ascultă pentru a putea trece mai departe.

● Găsește puncte comune
Poate părea paradoxal dar în loc să eviți o persoană care te enervează încearcă dimpotrivă să petreci puțin mai mult timp cu ea. Poți ajunge să o înțelegi, să descoperi o explicație pentru comportamentul ei și chiar că aveți lucruri în comun.

● Uită-te în oglindă
Dacă nu te înțelegi cu cineva și nu îți explici de ce, cel mai bine este să cauți răspunsul în interiorul tău. Ce anume te enervează la persoana respectivă? Este posibil să exagerezi tu lucrurile sau să te lași condus de invidie sau de resentimente? Sau poate interpretezi tu greșit vorbele și gesturile persoanei respective și vezi intenții ascunse acolo unde nu este cazul?
Primul pas spre a corecta o problemă este să recunoști că porți și tu o parte din vină.
Poate ceea ce nu-ți place la o altă persoană este ceva cu care te lupți și tu. Dacă înțelegi de unde provin frustrările tale le poți reduce puterea pe care o au asupra ta.

● Tu ești stăpânul propriei fericiri
Nu lăsa ca opinia cuiva să-ți strice ziua sau ca o persoană toxică să-ți limiteze bucuria, să nege sau să minimalizeze munca ta.
Nu aștepta ca alții să-ți confirme realizările.
Tu ai controlul asupra ceea ce simți. Nu te mai compara cu alții și adu-ți aminte ca prețuirea trebuie să vină din interior.
În loc să te concentrezi pe cât de mult nu placi o persoană sau cât de mult te enervează, concentrează-te pe o strategie pentru a-i limita capacitatea de a-ți influența starea de spirit. Nu te lăsa victima unei persoane dezagreabile pentru că nu merită.

Lasă un răspuns

Sidebar: