De la ideea testată în garaj până la business-ul de succes – creativitate sau muncă?

De cele multe ori antreprenorii de succes sunt bănuiți a fi înzestrați cu doze nebănuite de creativitate. Altfel cum de le-ar fi venit “acea” idee care să le asigure reușita și să îi ducă de la afacere în garaj la un adevărat imperiu?
Dar cum stau până la urmă lucrurile cu creativitatea? Cât este muncă și cât este inspirație în orice demers, fie el artistic sau de business?


Imaginația ne ajută să evoluăm, să ne lărgim orizontul, conduce la apariția continuă de invenții sau descoperiri. Dar ce ne face atât de diferiți în capacitatea noastră de a visa? Putem să ne antrenăm pentru a fi mai creativi?
Conform lui Valerie van Mulukom, cercetător în psihologie la Coventry, există trei tipuri diferite, dar totuși interconectate de imaginație.

Imaginația creativă
Este ceea ce numim în general creativitate și care conduce la apariția unor lucruri cu adevărat importante (o opera literară, o descoperire științifică etc).
Este o noțiune greu de definit. Artiști și oameni de știință deopotrivă au încercat să descopere dacă creativitatea poate fi indusă sau antrenată.
Știm că unii indivizi au personalități mai creative, dar cercetările au arătat faptul că această abilitate poate fi dezvoltată și de mediul în care trăim sau prin multă muncă.

Imaginația creativă are două faze:
Gândirea divergentă, abilitatea de a concepe o varietate mare de idei în legătură cu o problemă centrală. Este susținută de gândirea intuitivă care este automată și rapidă.
Gândirea convergentă, cea care evaluează ideile după utilitatea lor pentru ideea principală. Acest proces este susținut de gândirea analitică, mai lentă, deliberată, care contribuie la selectarea ideii corecte.

Cu alte cuvinte, dacă plănuiești să scrii o capodoperă, sesiunile de brainstorming cu prietenii sau un curs de scriere creativă te pot ajuta să găsești idei noi.
Dar nu te ajută neapărat să o și selectezi pe cea corectă. Pentru a face asta, cercetătorii susțin că prima condiție este expunerea și experiența. Cu cât înveți și muncești mai mult într-un anumit domeniu, și cel mai important îndrăznești să faci greșeli, devii mai priceput la găsirea de noi idei (în mod intuitiv) și apoi la selectarea celei mai bune dintre acestea (în mod analitic).
Succesul creativ nu se bazează așadar pe găsirea unei muze. Cum spunea microbiologistul Louis Pasteur “Norocul îl ajută pe cel pregătit”.

Imaginația fantastică
Pentru mulți, capacitatea de a se lăsa complet absorbiți de o idee reprezintă cheia succesului unui proiect creativ.
Aici intervine ceea ce oamenii de știință numesc imaginație fantastică, adică predispoziția spre fantezie.
Poate că la prima vedere nu pare o calitate deoarece te predispune să visezi cu ochii deschiși și îți poate distrage atenția de la alte activități, dar prezintă o serie de beneficii. La copii este asociată cu imaginația creativă, abilitățile narative și gândirea în perspectivă iar pe adulți îi poate ajuta la consolidarea memoriei, rezolvarea creativă a problemelor și planificare.
Este o abilitate pe care o poți dezvolta și nu e niciodată prea târziu pentru a o face. De exemplu poți urma un curs de actorie pentru amatori. Se știe că actorii au o imaginație fantastică mai mare.

Imaginația episodică
Este similară imaginației fantastice, dar se bazează predominant pe detalii reale din memorie și nu imaginare. Te ajută să-ți imaginezi mai bine trecuturi alternative și să înveți din greșelile lor, sau să vizualizezi viitorul și să te pregătești pentru el.
Majoritatea cărților de self improvement predică “Imaginează-ți și se va întâmpla”.
S-a descoperit însă că ce trebuie să vizualizezi de fapt este procesul, nu rezultatul dorit.
Un studiu a arătat că studenții care și-au imaginat direct notele bune obținute la un examen au obținut rezultate semnificativ mai proaste decât cei care și-au imaginat procesul de învățare care i-a condus la rezultatele dorite.

Cu toții avem într-un grad mai mic sau mai mare imaginație și este practic imposibil să ne gândim cum ar fi evoluat omenirea fără ea.
În prezent știm că există multe căi prin care ne putem dezvolta creativitatea, iar jocul și experiența sunt cruciale.
Să ai o imaginație bogată nu este un defect, nu înseamnă că ești doar un visător. Cum a spus odată Einstein: “Adevăratul semn al inteligenței nu sunt cunoștințele, ci imaginația”. Important este să te joci cu ideile, să le testezi, să lucrezi din greu până construiești ceva în jurul celei care te inspiră cel mai mult.

Lasă un răspuns

Sidebar: