Decizii? Dă cu banul!

Te provoc la un exercițiu de imaginație: gândește-te care este cel mai bun client al tău și imaginează-ți că este cel care îți susține afacerea în proporție de 90%. Acest client vine azi și îți spune că nu mai poate colabora cu tine. Ce se întâmplă cu tine și afacerea ta? Ai soluția salvatoare într-un astfel ce caz? Ce decizii iei? Și, mai ales, de ce?

Ce decizi?

Ai putea să iei decizia cea mai simplă (aparent) – să închizi afacerea. Argumente găsim din plin: nu ai resurse financiare – evident, îți pleacă angajații pentru că nu îi poți plăti, nici măcar nu era pasiunea vieții tale ceea ce făceai… 😀 Sau pot fi factorii externi: competitorii au brusc un avantaj cam serios, soția/soțul nu pot susține singuri întreaga familie, așa te sfătuiesc prietenii (să renunți) etc.

O decizie ceva mai grea ar fi să cauți surse financiare care să te salveze: un credit bancar, un împrumut „amical”, un finanțator – doi. Asta înseamnă asumarea unei îndatorări și probabil întrebarea principală este dacă vei avea cum să îi dai înapoi.

Dacă nu ai învățat nimic din experiență, decizia ar putea fi să cauți din nou un „pește mare”, care să îți aducă repede un venit pe măsură și să scapi de datorie și apoi om mai vedea. Iar dacă ai învățat lecția, vei căuta să pui peștișori mai mici în mai multe coșuri – ceea ce e de durată și necesită un efort îndelungat.

De ce decizi?

Din toate ideile de mai sus un aspect nescris este foarte important: indiferent de alegere sau de cum ajungi la ea, de ce-ul deciziei tale este prioritatea. Dacă nu e prioritar pentru tine un anume lucru, proiect, o acțiune etc, vei alege să NU acționezi într-acolo.

Altfel, pentru orice situație provocatoare ai putea decide cu o monedă – dai cu banul. Crezi că ar ajuta? Ei bine, eu chiar îți recomand această metodă! Serios! Nu pentru rezultatul final, ci pentru proces, pentru că în timp ce moneda este în aer, tu, în sinea ta, știi deja ce îți dorești să cadă.

Mi s-au părut relevante vorbele unui guru hindu cu un simț al umorului foarte plăcut – Sadhguru. El spune că cel mai important lucru care ni se poate întâmpla este însăși viața. Nu banii, nu relațiile, nu onorurile. Și cum putem verifica asta? Simplu: atunci când pierdem orice este legat de aspectul material din viața noastră, avem tendința de a gândi „vreau să mor!”. Acela este momentul în care el ne îndrumă să închidem gura și să ne ținem respirația 2 minute. Iar corpul nostru va reacționa: „la naiba cu banii/relțiile/onorurile tale, eu vreau să trăiesc!” De ce? Pentru că viața este o prioritate și nu suntem dispuși să aplicăm vreun proces de selecție a motivelor pentru care să trăim. (Tot interviul cu Sadhguru îl găsești aici, dacă ți-a sunat interesant. Ideea de mai sus este la 1:11:35)

La fel este în orice situație. Verifică prioritățile!

 

Ok. Acum să revenim la jocul din primul paragraf. Este, de fapt, o poveste reală și i s-a întâmplat lui Ivan Misner – fondatorul BNI. Decizia lui a fost să se îndrepte către cele mai apropiate cunoștințe întrebându-le dacă știu la rândul lor antreprenori care ar avea nevoie de ceea ce făcea el (Dr. Ivan Misner este doctor în statistică și oferea la acea vreme consultanță în afaceri). Rezultatul a fost surprinzător: a primit referințe care i-au reechilibrat afacerea, iar experiența a dus la gândirea și crearea BNI.

Așadar, dacă ajungi într-o astfel de situație – prin reducere la absurd, firește – vestea bună este că nu mai trebuie să reinventezi roata, ci doar să decizi să faci parte din BNI 😉

Vorba lui J.K. Rowling: „Alegerile noastre, Harry, sunt cele care arată cine suntem cu adevărat, mult mai mult decât abilitățile noastre.” (Harry Potter și Camera secretelor)

Lasă un răspuns

Sidebar: