Ghid de networking pentru timizi

Știți cum e vorba aceea: sunt timid dar mă tratez? Nu prea poți face astăzi business stând închis în casă. Dacă ești timid poți să cazi ușor în capcană și să consideri că poți evita networkingul, făcând o treabă remarcabilă în domeniul tău, în universul tău bine definit și controlat.

Meghan Wier, autoarea cărții “Confessions of an Introvert. The shy Girl’s Guide to Career, Networking and Getting The Most out of Life” te contrazice: dacă vrei să crești valoarea muncii tale și să evoluezi în carieră este esențial să cunoști persoanele potrivite. Nu este suficient să faci totul perfect, trebuie să și afle lumea, și mai ales acele persoane care contează pentru evoluția ta, despre lucrurile minunate de care ești în stare.

Vestea bună este că networkingul poate fi învățat de oricine, făcând pași mici și urmând sfaturile potrivite.

Wier afirmă faptul că site-urile de networking online precum LinkedIn reprezintă o metodă bună de a încerca marea cu degetul, dar nu trebuie să te oprești acolo. Selectează câteva persoane pe care vrei să le întâlnești și trimite-le un email de prezentare. Apoi dă-le un telefon și în final aranjează o întâlnire față în față. Când vă veți întâlni în sfârșit, vei fi pregătit să vorbești cu ei.

Dacă grupurile mari te sperie, aranjează întâlniri individuale la o cafea, cu membrii organizației tale profesionale. La aceste întâlniri poți exersa discursul tău de prezentare în care spui cu ce te ocupi, ce îți place să faci, unde te vezi în viitor. Pune la rândul tău întrebări despre afacerea celuilalt. După un timp îți va fi natural să răspunzi sau să pui întrebări. Ca în orice alt domeniu, secretul stă în practică.
Și ar mai fi ceva, este posibil să nu fii singurul timid din încăpere.

Unul dintre riscurile la care se expune o persoană timidă la un eveniment de networking este să fie perceput ca neprietenos sau rezervat. Pentru a trimite un mesaj diferit te poți oferi voluntar la organizarea evenimentului, de exemplu poți înmâna ecusoanele cu nume.

Unui timid nu-i place să fie vorba despre el. Încearcă să-i ajuți pe ceilalți, să folosești informațiile pe care le deții pentru a conecta între ei oamenii care au nevoie unii de alții. Fiind atent la nevoile celuilalt te poți face mult mai ușor plăcut.

În final, după ce ți-ai atins limita de socializare, nu este nici o rușine să te retragi cu grație. Ca orice introvert, după un timp vei fi epuizat și dacă te forțezi să mai rămâi nu vei obține altceva decât un sentiment de disconfort emoțional, așa că mai bine pleacă acasă și pregătește-te să cucerești o nouă zi. Pas cu pas, eveniment cu eveniment, timiditatea se tratează iar networking-ul, pe langă un exercițiu util, îți aduce și rezultate concrete în ceea ce faci.

Lasă un răspuns

Sidebar: