Intrebare de 100 de puncte: ce înseamnă să fii lider?

Despre leadership sau ce înseamnă să fii un lider s-au scris biblioteci întregi, atâția autori specializați pe zona asta, atâția oameni de corporație care opinează pe acest subiect din proprie experiență… Ce s-ar mai putea oare adăuga pe acest subiect?
Mulți dintre noi asociem ideea de lider cu imaginea unui supererou atotștiutor, care îi iluminează, îi conduce și îi protejează totodată pe cei care îl urmează. Însă aceasta este o imagine ruptă din alte vremuri, la fel de depășită ca și multe dintre programele de leadership development.


Studii privind evaluarea eficacității acestor programe arătă că, în ciuda numeroaselor programe de training, de evaluare sau de coaching existente în prezent, mai mult de jumătate dintre companii nu au reușit să crească suficienți lideri buni. Adică mai mult training, mai multe cărți, dar prea puțină practică.
În secolul globalizării, al digitalizării, în care informațiile circulă cât ai face click, în care se inovează permanent în toate domeniile, a te baza pe practicile tradiționale de dezvoltare în leadership nu te va face decât să stagnezi. Evaluările arhicunoscute precum chestionarele 360 sau criteriile de performanță depășite îți vor da răspunsuri fals pozitive făcându-te să crezi că ești mai pregătit decât ești în realitate.

Și până la urmă, ce face diferit un lider bun pentru a avea succes? Roselinde Torres, unul dintre oamenii care au scris și vorbit mult despre leadership, identifica trei puncte cheie în care un lider se diferențiază de ceilalți conducători de echipe:

1. Un lider bun nu stă cu capul plecat. El vede dincolo de momentul și locul în care se află în prezent. El scrie viitorul, nu doar reacționează la ce îi rezervă acesta.
2. Un lider bun se bazează pe o rețea de networking alcătuită din persoane foarte diferite.
Iar aici merită făcută o precizare. Cu toții avem o rețea de persoane cu care ne simțim confortabil, dar importantă este capacitatea de a dezvolta relații cu persoane care sunt diferite de noi (fizic, politic, cultural sau socio-economic) și care în ciuda acestor diferențe stabilesc o relație cu noi și au destulă încredere astfel încât să colaboreze în atingerea unui obiectiv comun. Un lider de succes înțelege că o rețea de networking ce cuprinde oameni care gândesc diferit prezintă un potențial mai mare de identificare a problemelor și găsire a soluțiilor.

3. Un lider bun are curajul să renunțe la o practică care s-a dovedit de succes în trecut.
El îndrăznește să fie diferit, să renunțe la familiar și confort pentru a-și asuma riscuri. Are puterea să înfrunte oamenii care îi spun că noua lui idee este necugetata sau stupidă. În mod curios oamenii care i se alătură vor fi tocmai cei care gândesc diferit și sunt gata să facă un salt în necunoscut alături de liderul lor.

Așadar ce caracterizează un lider grozav în secolul 21? Este acea persoană care trăiește prezentul și profită de viteza extraordinară cu care acesta evoluează, care nu se bazează pe predictibilitatea confortabilă a zilei de ieri, ci se pregătește pentru realitățile zilei de astăzi și pentru toate necunoscutele zilei de mâine.

Lasă un răspuns

Sidebar: