Mă numesc….. și sunt un workaholic

Am putea presupune că evoluția tehnologiei din ultimii ani ne simplifică viața, însă pentru majoritatea efectul este unul contrar. Laptopul, tableta și smartphone-ul ne dau posibilitatea să lucrăm de oriunde, oricând, astfel încât granița serviciu – timp liber s-a estompat din ce în ce mai mult.

Numai gândește-te de câte ori ai răspuns la e-mail-uri în ultimul concediu sau când a trecut o zi întreagă liberă fără să vorbești la telefon în interes de serviciu. Iar atunci când ai propria afacere, acasă devine practic al doilea birou, iar parola de wifi dintr-un hotel primul lucru pe care vrei să-l afli într-o vacanță.

Însă, când știi dacă ai depășit o anumită limită, dacă ești ceea ce se numește un workaholic sau ești doar o persoană care muncește mult, care pune pasiune și energie pentru ca lucrurile să iasă cât mai bine?

 

Psihologii definesc un workaholic ca fiind o persoană dependentă de muncă, care lucrează excesiv și compulsiv și care nu se poate detașa de serviciu.

Cercetătorii norvegieni de la departamentul de psihologie al Universității Bergen au identificat 7 criterii care confirmă dacă o persoană este dependentă de muncă.

  1. Te gândești cum să eliberezi mai mult timp pentru a-l aloca muncii.
  2. Petreci mult mai mult timp muncind decât intenționezi inițial.
  3. Lucrezi pentru a diminua sentimentele de vină, anxietate, neajutorare și/ sau depresie.
  4. Alte persoane ți-au spus să mai reduci din volumul de muncă, chiar dacă nu i-ai ascultat.
  5. Devii stresat dacă ți se interzice să lucrezi.
  6. Munca are prioritate în fața hobby-urilor, activităților de relaxare, sport.
  7. Muncești atât de mult încât te resimți din punct de vedere fizic.

Dacă la oricare din cele 7 puncte, răspunsul tău este “întotdeauna” sau “adesea”, este foarte probabil să fii un workaholic.

Ce faci mai departe? Care sunt primii pașii pe care îi poți urma pentru a depăși această dependență nesănătoasă de muncă?

Învăța să pui limite. Stabilește-ți o oră limită peste care să nu mai lucrezi și respect-o.

Ia pauze oricât de mici în timpul programului. De exemplu ia prânzul în oraș în loc să mănânci la birou sau fă o plimbare de 10 minute dacă ai un parc în apropiere.

Când ajungi acasă închide telefonul și nu-ți mai verifica mailul. Acordă întreaga ta atenție familiei, prietenilor, relaxează-te și distanțează-te de problemele de la birou.

Nu te simți vinovat dacă nu răspunzi la e-mailuri în weekend sau îți iei concediul programat de luni întregi chiar dacă ai proiecte în derulare.

Vei observa că dacă înveți să ai grijă de tine, să te detașezi de serviciu, să acorzi timp și altor activități care îți fac plăcere și te relaxează și să petreci timp alături de persoanele dragi, vei fi mult mai eficient și mai fericit inclusiv la muncă.

Lasă un răspuns

Sidebar: