Mulțumesc pentru invitație, dar…

Cu siguranță de-a lungul timpului ai primit invitații la diverse evenimente, nunți, petreceri etc. la care ai fi preferat să nu participi, dar pentru că ți-a fost teamă să nu lezezi sentimentele gazdei, te-ai văzut nevoit să iei parte. Dacă ai avut noroc, uneori s-a dovedit că până la urmă ai făcut alegerea potrivită, și chiar te-ai simțit mai bine decât te-ai fi așteptat. Dar, de cele mai multe ori ți-ai petrecut întreaga seară regretând lucrurile mai plăcute sau relaxante pe care le-ai fi putut face în schimb.

Dacă în viitor vrei să eviți astfel de situații, dar totodată să nu pari nepoliticos, poți să ai în vedere câteva metode prin care să refuzi cu grație o invitație.

Cel mai important este să oferi un motiv potrivit. Pentru ca o scuză să pară cât mai sinceră trebuie să o formulezi în doar câteva cuvinte. Apoi trebuie să adaugi o frază prin care să-ți exprimi interesul față de persoana sau evenimentul respectiv (de exemplu: “mi-ar fi plăcut să particip. Abia aștept să-mi povestești cum a ieșit.”).

Nu uita să mulțumești pentru invitație, să exprimi cât este de important pentru tine că persoana respectivă s-a gândit la tine. Iar la viitoare ocazie în care vă vedeți, nu uita să te interesezi despre cum a ieșit evenimentul respectiv.

Cea mai mare greșeală pe care o poți face este ca, din teama de a comunica un refuz, să nu dai nici un răspuns. Ignorarea unei invitații este cu adevărat un gest nepoliticos. Chiar dacă ești o persoană căreia îi este greu să spună “nu”, dacă anunți din timp că nu poți participa îți arați respectul față de gazdă și îi oferi șansa de a se organiza cât mai bine.

Dacă este tipul de eveniment la care se aduce un cadou (onomastică, petrecere de botez etc), ai grijă să trimiți și tu unul în avans, chiar dacă nu poți ajunge personal.

În cazul unei invitații adresate doar ție, de exemplu la o cafea, odată cu exprimarea refuzului oferă și o alternativă mai convenabilă pentru tine pentru a vă putea totuși întâlni într-un viitor apropiat.

Chiar dacă crezi că vei dezamăgi pe cineva când spui “nu”, de cele mai multe ori nu este cazul. Este ok să refuzi o invitație, atâta timp cât o faci în cel mai scurt timp și într-o manieră politicoasă. Fie că deja ai alte planuri pentru acea perioadă de timp, fie că ești epuizat și nu vrei decât să te relaxezi, este doar opțiunea ta cum vrei să-ți petreci timpul, iar refuzul unei invitații nu înseamnă că respingi și persoana care o adresează.

 

Lasă un răspuns

Sidebar: