Nu doar cafea…

Luni de dimineața cafeaua este cel mai bun prieten al omului ocupat: ai o săptămână întreagă în față și o nevoie acută de energie ca să îi faci față. De aceea m-am gândit astăzi mai mult ca oricând la cafea și la ce mai înțelegem prin banalul ieșit la o cafea? Cafeaua nu e doar o cafea, licoarea miraculoasă care ne trezește dimineața. Ieșitul la cafea presupune în primul rând socializare și conversație. La cafea se discută lucruri, se iau decizii într-un mod mai relaxat și mai calm decât în ședințele interminabile de care fuge toată lumea.

Și mai e ceva, dacă nu știai deja: prânzul s-a demodat. Durează prea mult timp, este o adevărată bătaie de cap să te hotărăști ce să comanzi, restaurantele sunt prea aglomerate, iar dacă alegi cantina companiei unde poți mânca la un preț avantajos rămâi pe cap cu toți colegii care se plâng de șefii lor.

Soluția este să ieși la o cafea, fie că o bei sau nu, pentru că prin “o cafea” nu trebuie să te gândești doar la băutură fierbinte pe care o servești singur cu un croissant la micul dejun.
Când cineva te invită la o cafea se referă de fapt la o întâlnire scurtă în afara biroului. Poate fi ceva pur social, sau poate fi strict despre afaceri, poate fi doar networking sau chiar un interviu de angajare.

De ce să ieși la o cafea și nu la un prânz?
Pentru că prânzul poți să-l servești doar o dată într-o zi, dar la o cafea poți ieși și de 5 ori, prânzul înseamnă multe calorii, cafeaua mult mai puține dacă nu are frișcă, caramel sau alte arome, și nu în ultimul rând nu pierzi timp prețios, poți în continuare să lucrezi în timp ce deguști sandwichul preferat deasupra tastaturii. Locul pentru cele două activități s-a inversat de ceva timp, prânzul se ia la birou iar cafeaua în afara lui. Richard A. Moran a dezbătut pe larg acest subiect în cartea “The Thing About Work: Showing Up and Other Important Matters (A Worker’s Manual)”.

Chiar și un interviu pentru un job poate avea loc la o cafea și poate fi mult mai relaxant pentru candidat decât într-o sală de conferințe. Dar ai grijă, băutura pe care o comanzi poate spune mai multe decât crezi despre tine. Dacă comanzi un mocaccino cu lapte degresat, dar cu extra ciocolată sau mai bine doar cu extra spumă, ești nehotărât sau prea pretențios? Se pare că nu dai niciodată greș cu un espresso.

În dorința noastră de a fi cât mai eficienți și productivi, prânzul de afaceri a fost înlocuit de “o cafea”, iar masa de prânz rămâne un eveniment special, rezervat pentru prietenii adevărați.
Așadar cafeaua nu este doar doza zilnică atât de necesară de cafeină, este și un univers paralel pentru birou, care poate contribui la construirea unei cariere sau a unei relații de care avem nevoie.

Lasă un răspuns

Sidebar: