Perfecționistul antreprenor, acest Făt Frumos din Lacrimă

Zilnic citim povești, afirmații, postări motivaționale care ne spun că putem face tot ceea ce ne propunem, putem deveni orice ne dorim, că important este să credem în visul nostru și tot universul va conlucra pentru a-l îndeplini.

Atunci de ce pentru unele persoane totul pare să se întâmple în mod natural, fără prea mult efort, în timp ce pentru altele drumul este mult mai dificil și de multe ori conduce doar către eșec?

Ce face diferența?

Poate trebuie să acceptăm că suntem foarte diferiți și nu putem să urmăm cu toții aceeași cale. Iar, apoi, să găsim ceea ce se potrivește cel mai bine cu felul nostru de a fi. Și poate este chiar atât de simplu: când nu vom mai fi într-o continuă luptă cu noi înșine, vom găsi fericirea.

Dacă ți se face rău când vezi sânge nu te faci medic, dacă ai rău de înălțime probabil nu iei în considerare să devii aviator, iar dacă nu-ți place să gătești nu te faci bucătar.

Dar antreprenor, poate fi oricine? În principiu da, însă dacă ești un perfecționist, ar trebui să te gândești de două ori înainte să iei această decizie pentru că te așteaptă o viață foarte grea.

Perfecționismul te poate ajuta să rămâi motivat și să îți dorești să realizezi de fiecare dată mai mult, dar de cele mai multe ori te ține paralizat într-o stare de stres, teamă și îngrijorare care te împiedică să avansezi.

Un perfecționist își stabilește obiective nerealiste și are standarde extrem de ridicate, imposibil de atins. Încrederea lui în sine este influențată de realizările obținute, iar fiecare greșeală pe care o face reprezintă o sursă de anxietate.

Cum se împacă aceste trăsături cu procesul stresant pe care trebuie să-l parcurgă un antreprenor?

  • Primul pas pe care trebuie să-l faci când vrei să începi o afacere este să pui la punct un plan de afaceri și să ceri un feedback de la diverși mentori, business couches sau parteneri și apoi să implementezi ajustările propuse.

Pentru un perfecționist a cere ajutorul reprezintă un semn slăbiciune, iar un eventual feedback negativ îl descurajează și îl aduce într-o poziție defensivă.

  • Un perfecționist va amâna lansarea propriu zisă a afacerii până va avea un plan perfect, ceea ce realistic vorbind nu se va întâmpla niciodată. Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn, spunea “Dacă nu te simți stânjenit de prima versiune a produsului tău, înseamnă că l-ai lansat prea târziu”.
  • Pentru a te concentra pe dezvoltarea afacerii trebuie să-ți alcătuiești o echipă în care să ai încredere și să delegi sarcini. Perfecționistul, însă, nu știe decât “dacă vrei să-ți iasă bine, ocupă-te tu”.
  • Pentru a-ți crește afacerea trebuie să cauți întotdeauna noi oportunități. Nu trebuie să aștepți ocazia perfectă pentru că aceasta nu va apărea. Trebuie să profiți de ocaziile care îți oferă cele mai multe avantaje. Nu toate vor funcționa, însă dacă nu încerci, ai sigur șanse de 100% eșec.
  • Creativitatea și curiozitatea iau naștere din haos. Încercarea de a fi perfect te împiedică să-ți asumi riscuri și să inovezi.
  • Pentru a se apropia cât de cât de propriile așteptări, un perfecționist își va dedica tot timpul muncii, până la epuizare, anulând total echilibrul muncă/viață socială, ceea ce va conduce în final la o productivitate și eficiență scăzute.

Mulți antreprenori se pot confrunta la un moment dat, pe fondul stresului prelungit, cu un burnout, adică insomnie, oboseală, lipsa poftei de mâncare, capacitate scăzută de concentrare, practic imposibilitatea de a funcționa la orice nivel. Această situație este aproape inevitabilă pentru un perfecționist.

Dacă știi că ești un perfecționist și îți dorești să devii antreprenor trebuie să accepți că nu există ideea perfectă, afacerea perfectă, planul perfect, angajații perfecți etc. Practic, pentru a putea funcționa ok trebuie să fii dispus în primul rând să-ți schimbi modul de a fi, ceea ce reprezintă cea mai mare provocare cu care te poți confrunta. Ești dispus să mergi mai departe?

Lasă un răspuns

Sidebar: