Networking, dragoste dură

Mai ții minte care este primul lucru pe care îl stabilesc Edward Norton și Brad Pitt când înființează Fight Club? „Prima regulă a Fight Club este: nu vorbești despre Fight Club. A doua regulă a Fight Club… „
Da, așa este: reguli.

Orice sport, pentru buna lui funcționare, are reguli. Imaginează-ți cum ar fi un meci de hokey fără reguli. Un fel de box pe gheață, cel mai probabil.

Tu, în afacerea ta, ai vreun fel de reguli? Dar în viața ta?

Reguli. În networking și nu numai.

Pentru o organizație de networking a nu avea reguli înseamnă a aduna niște oameni de afaceri la cafea și mic dejun. Nu este nici ăsta un lucru rău, însă scopul pentru care sunt create astfel de organizații, cum este și BNI, este altul. Acela ca antreprenorii să se sprijine între ei pentru a-și dezvolta business-ul. Doar cu o cafea acest lucru poate fi destul de… provocator 🙂

Regulile există pentru a susține un proces și o structură care ajută membri echipei să obțină rezultatele pe care și le doresc. Majoritatea oamenilor de afaceri de succes au pus pe picioare un sistem care îi ajută să ajungă la rezultate. Un sistem funcționează în baza unor reguli. Iar BNI este un sistem care, folosit corect, produce rezultate uimitoare. Și acest lucru se întâmplă datorită structurii, nu în ciuda ei.

În networking, ca și în viață, diferența între cei care au succes și cei care încă se străduiesc, stă în felul în care sunt aplicate aceste reguli. În stilul Mandela sau în stilul Mussolini 🙂 Atunci când observi că un coechipier nu are rezultate, primul lucru la care te poți uita este dacă și cum pune în aplicare regulile. Și în spiritul filosofiei BNI ai putea să NU îi spui „faci ceva greșit, vei fi dat afară”, ci, după ce te asiguri că înțelege regulile, să îl întrebi „cum pot să te sprijin să îți atingi scopul?”.

Reacțiile unui om tratat astfel vor fi să folosească regulile ca pe un instrument pe care îl înțelege și să tindă să facă mai mult, să se dezvolte. Pentru că a critica fără a sprijini este distructiv, în timp ce a sprijini fără a critica este constructiv. Și, fie că vorbim de networking, de business sau de viață, dezvoltarea este un scop în sine. De ce să accepți mediocritatea când excelența este o opțiune?

Capucin și consecvență

Aplicarea cu consecvență – și cu blândețe și susținere – a regulilor este un alt factor important pentru atingerea rezultatelor. Se creează astfel cadrul pentru ca nu unul, ci toți membri  echipei sau grupului de networking să exceleze.

Iată un experiment făcut cu maimuțe Capucin (și, ulterior, cu câini, păsări, cimpanzei) care arată puterea corectitudinii, a consistenței cu care este aplicată o regulă. Desigur, oamenii nu sunt Capucini, ceea ce însemnă că rezultatele pot fi chiar mai dure decât cele din experimentul acesta (2:43 min):

 

34 de ani de experiență demonstrează că regulile fac organizația BNI una de succes.
Ba nu! Regulile fac ca membri BNI să fie antreprenori de succes.

Te las acum, la final, cu următorul fapt: în BNI, TOATE regulile după care funcționează organizația, și fiecare grup în parte, sunt create și aprobate de un Bord Internațional de Consilieri alcătuit din membri din întreaga lume. Cu alte cuvinte, membri crează toate politicile pentru membri și le aplică constructiv.

Ivan Misner, fondatorul organizației, numește acest stil de a aplica regulile cu blândețe și susținere „tough love” (dragoste dură).
Doar că nu ca în Fight Club; căci noi vorbim despre BNI 😉

 

Lasă un răspuns

Sidebar: