Unde îți găsești motivația atunci când crezi că ai pierdut-o?

Pentru un antreprenor la început de drum, care renunță la munca într-o companie pentru a deveni managerul propriei afaceri, una dintre primele provocări pe care le are de înfruntat este să rămână concentrat și motivat deoarece nu mai are nici un superior care să-i traseze obiective, sarcini sau deadline-uri.

Creierul nostru răspunde la două tipuri de motivație: internă – facem ceva pentru că ne aduce o răsplată personală și externă – facem ceva pentru a câștiga o recompensă sau pentru a evita o pedeapsă. Ambele tipuri de motivație pot fi eficiente, dar motivația care vine din interior funcționează mai bine pe termen lung.

Orice antreprenor a trecut cel puțin o dată prin momente când stă în fața computerului cu intenția de a lucra la un nou proiect și după două ore realizează că a găsit orice scuză să facă orice altceva numai să nu lucreze.
Ce faci atunci când nu te mai simți motivat să-ți duci la îndeplinire planurile?

● Stai în preajma persoanelor care îți dau energie
Se spune că devii cei 5-6 oameni cu care petreci cel mai mult timp. Asa că stai în preajma celor care te fac să îți dorești “să faci” și “să fii” mai bun. Mergi la evenimente sau activități care te înconjoară de oameni pozitivi.
Pot reprezenta o sursă grozavă de motivație oamenii pasionați, cu minți strălucite care au visuri mărețe și lucrează din greu pentru îndeplinirea lor. Construiește-ți echipa și comunitatea din oameni care te împing să crești și să gândești “outside the box”.

● Evită oamenii pesimiști
Nu este întotdeauna posibil, dar încearcă măcar în perioadele în care nu te simți la parametri optimi.

● Înconjoară-te de lucruri care te pot influența într-un mod pozitiv
Când te simți cu moralul la pământ citește o carte motivațională, ascultă un audiobook sau podcast cu un mesaj pozitiv, vizionează un film care te face să râzi sau un discurs TED.

● Amintește-ți care este obiectivul tău principal
Uneori este bine să faci un pas în spate de la activitățile de zi cu zi și să privești imaginea de ansamblu: de ce faci ceea ce faci? Reamintindu-ți scopul de la care ai pornit în afacerea ta îți poți găsi energia pentru a merge mai departe.

● Stabilește-ți prioritățile și realizează lucrurile pas cu pas
Fii organizat, alcătuiește-ți o listă de priorități.Bifează în fiecare zi câte un punct de pe lista ta. Vei fi uimit câte vei realiza dacă te ții de acest obicei. Și cu cât vei realiza mai multe cu atât te vei simți mai bine și mai motivat să continui.

● Vizualizează recompensa
Dacă ceea ce faci zilnic nu te mai impulsionează poți să-ți înlocuiești lista de obiective cu un obiectiv pe termen scurt: ce ți-ar plăcea să realizezi în următoarea săptămână sau cel mult lună care să te inspire să acționezi astăzi?
Un mic “câștig” poate fi o motivație foarte puternică. Suntem proiectați să reacționăm la stimulente, așa că te poți recompensa pentru micile victorii obținute.

● Nu analiza prea mult
Atunci când te gândești prea mult la un proiect poți să-l complici inutil anticipând probleme puțin probabile. Nu faci altceva decât să creezi o presiune suplimentară și un stres inutil care conduc în final la scăderea motivației de a-l duce la îndeplinire.

● Depășește blocajele
Există momente când simți că ai creierul blocat și nu mai poți gândi, ce să mai vorbim despre procesul creativ. Acesta este de cele mai multe ori un simptom că ești prins într-o buclă de gânduri negative. Cu cât vei pune mai multă presiune pe tine cu atât te vei bloca.
Pentru a te elibera începe prin a reformula întrebarea la care cauți răspuns, abordează problema dintr-o altă perspectivă.
Respiră adânc, relaxează-te, iar dacă îi permiți, subconștientul va găsi răspunsul și vei trăi un moment de tip “ah-ha”.

Lasă un răspuns

Sidebar: