Networking în social media: cât e social și cât poate fi business?
Cu toții ne plângem de timpul pe care îl pierdem parcă împotriva voinței noastre, verificând noutățile postate pe Facebook sau Instagram, dar prea puțin vorbim despre valorificarea potențialului acestor platforme pentru business-ul nostru.
Social media este o parte esențială a oricărei strategii de marketing, dar și un instrument util pentru networking. Însă, în mod paradoxal, de multe ori nu știm să profităm de avantajele pe care ni le oferă.
Social media pare croit pentru networking. Este mediul potrivit pentru conectarea cu persoane noi care îți pot oferi sfaturi, oportunități de afaceri/ angajare sau care te pot prezenta altor oameni interesanți. Însă, la fel ca și în offline, înainte de a cere o favoare, trebuie să ajungi să cunoști aceste persoane, să construiești o relație.
Read More „Networking în social media: cât e social și cât poate fi business?”
What`s your agenda?
În general atunci când spui eveniment sau întâlnire de networking știi la ce să te aștepți, o oportunitate de a stabili relații profesionale cu diferite persoane din domeniul tău de activitate, de a pune bazele unor colaborări ulterioare. Dar, sunt și anumite întâlniri la care ajungi fără a ști ce se va întâmpla acolo, în principal pentru că, cel puțin la prima vedere, nu ai nimic în comun cu persoana/persoanele respective. Însă, chiar și în aceste situații te poți asigura că timpul investit nu este o pierdere de vreme.
În primul rând, este important să știi clar motivul pentru care ai acceptat totuși întâlnirea: ai făcut o favoare unui prieten, îți dorești să afli mai multe despre domeniul în care activează persoana respectivă, întrevezi o posibilitate de a colabora cândva în viitor etc. În acest mod vei putea conduce conversația în direcția dorită de tine și îți vei folosi timpul într-un mod cât mai eficient.
Read More „What`s your agenda?”
Networking-ul: test de compatibilitate în viață dar și în business
Am participat de-a lungul timpului la multe evenimente de networking. Am și organizat o bună parte dintre ele. Experiența aceasta mi-a dat ocazia să observ cum oameni de altfel foarte bine intenționați care merg la astfel de evenimente se focusează pe aspecte care nu îi prea ajută în realitate să dezvolte relații “ sănătoase” de networking.
Read More „Networking-ul: test de compatibilitate în viață dar și în business”
Claudia Bircaș este specialist în dezvoltarea personală iar misiunea ei este să îi ajute pe antreprenori și nu numai să își răspundă la întrebări precum:
Îți dorești să ai impact asupra celor din jur?
Ai o pasiune pe care vrei să o dezvolți și care te poate ajuta să crești?
Îți dorești să poți explica exact ceea ce faci pentru ca oamenii să vină la tine și să înțeleagă cum îi poți ajuta?
Vrei să îți vinzi produsele sau serviciile celor care au nevoie și rezonează cu ele?
Claudia produce și moderează o emisiune online, Dincolo de credințe și convingeri, unde îi ajută pe oameni să se conecteze cu cei cu care rezonează învățând să comunice eficient mai ales în mediul online.
Arta de a… întreba
Ascultarea este o componentă esențială a comunicării pe care de cele mai multe ori o ignorăm pentru că avem impresia că trebuie să vorbim tot timpul dacă vrem să fim bine percepuți. Ca să ne exersăm însă această capacitate de ascultare, este esențial să știi cum să formulezi întrebările potrivite pentru ca interlocutorul tău să dezvăluie ceea ce te interesează să auzi.
De obicei oamenii nu pun suficiente întrebări din diverse motive:
Read More „Arta de a… întreba”
Evenimente de networking plictisitoare sau doar participanți plictisiți?
Networkingul este în primul rând despre a fi “interesat”, nu despre a fi “interesant”. Este despre a cunoaște alți oameni, a afla cât mai multe despre ocupația, afacerea, preocupările lor.
Deci, dacă te plictisești la un eveniment de networking înseamnă că tu nu-l abordezi așa cum trebuie.
Ce trebuie să faci pentru ca totul să fie mai interesant?
Read More „Evenimente de networking plictisitoare sau doar participanți plictisiți?”
Despre networking… din cărți
Dacă ești o persoană căreia îi place să citească, există un alt mod mai bun de a aprofunda un subiect, dacă nu răsfoind o carte?
Fie că vorbim despre noi apariții sau titluri devenite bestseller, cărțile te ajută să înțelegi mai bine lumea în care trăiești, să privești lucrurile dintr-o perspectivă diferită. O carte îți poate schimba într-o anumită măsură viața dacă ne gândim la ce a spus Oliver Wendell Holmes: “O minte o dată expusă la o nouă idee nu se va mai întoarce niciodată la dimensiunile inițiale.”
Te sperie ideea de a participa la un eveniment de networking? Sau ai deja experiență în domeniu și vrei să afli noi strategii pentru a-ți dezvolta rețeaua de relații?
Citește oricare dintre cărțile următoare și cu siguranță vei descoperi informațiile potrivite pentru a face din networking aliatul tău numărul unu.
Read More „Despre networking… din cărți”
Networking, dragoste dură
Mai ții minte care este primul lucru pe care îl stabilesc Edward Norton și Brad Pitt când înființează Fight Club? „Prima regulă a Fight Club este: nu vorbești despre Fight Club. A doua regulă a Fight Club… „
Da, așa este: reguli.
Orice sport, pentru buna lui funcționare, are reguli. Imaginează-ți cum ar fi un meci de hokey fără reguli. Un fel de box pe gheață, cel mai probabil.
Tu, în afacerea ta, ai vreun fel de reguli? Dar în viața ta?
Read More „Networking, dragoste dură”
Despre afaceri complexe, prezentări eficiente și Japonia
Insula Okinawa este cea mai mare dintre Insulele omonime și Insulele Ryukyu ale Japoniei. Okinawa este o insulă foarte generoasă. A dat omenirii ceea ce numim azi karate. În 1609 forțele armate japoneze au ocupat insula și i-au obligat pe locuitori să predea toate armele. A fost momentul ca asiaticii din insulă să conceapă o formă de autoapărare cu mâinile goale (kara = gol, te = mâini), chiar dacă nu i-au spus așa de la început. Tot în Okinawa trăiesc cei mai mulți centenari raportat la numărul total de locuitori.
Insula Okinawa este și locul de naștere al unui concept foarte interesant, numit IKIGAI.
Read More „Despre afaceri complexe, prezentări eficiente și Japonia”
Smile. It confuses people. :)
“Sunt un optimist incurabil. Mă ajută să mă concentrez asupra viitorului, când lucrurile s-ar putea să nu meargă și să încerc să găsesc o soluție oricărei probleme.
Dacă conduci o echipă, pozitivitatea este o influență care se manifestă de la conducere în jos și poate fi un motivator deosebit pentru echipa ta. Persoanele pozitive nu au o zi bună; ele o fac bună. Sfaturile mele pentru o perspectivă pozitivă sunt: poartă un zâmbet în orice moment; caută binele din lume; fii proactiv în fața problemelor; vizualizează limbajul pe care o foloseşti; și spune da, mai degrabă decât nu – doar așa mi-am primit, până la urmă, porecla Dr. Da!”
Read More „Smile. It confuses people. :)”
Networking up sau cum să stabilești relații peste nivelul tău
Ce ai spune dacă pentru anul 2019 ți-ai stabili un obiectiv ambițios și în ceea ce privește networkingul?
Un vechi proverb spune “Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești.” Cu alte cuvinte, dacă ai planuri mărețe în carieră, trebuie să stai în preajma oamenilor de succes. Cum se traduce asta în networking? Prin networking up, adică construirea de relații cu persoane peste nivelul tău, care dispun de influența și de contactele ce te pot ajuta să evoluezi, să-ți dezvolți afacerea.
Read More „Networking up sau cum să stabilești relații peste nivelul tău”